Ivan Lovrinović: VLADA NAS VODI U POTPUNU EKONOMSKU PROPAST

Hrvatski BDP je u trećem kvartalu pao u odnosu na isto vrijeme prošle godine 10%, što je najveći pad unutar Europske unije u kojoj je prosječan pad bio -4,3%

Izvor: pixabay.com
0
Hrvatski BDP je u trećem kvartalu pao u odnosu na isto vrijeme prošle godine 10%, što je najveći pad unutar Europske unije u kojoj je prosječan pad bio -4,3%.
Naravno, nećete to naći u medijima kao niti podatke kako su ostale članice EU prošle. Evo nekih izabranih zemalja i njihove stope pada BDP-a u trećem kvartalu: Njemačka (-4,1%), Poljska (-1,6%), Italija (-4,7%), Litva (-1,7%), Latvija (3,1%), Češka (-5,8%), Mađarska (-4,6%), Rumunjska (-6%), Portugal (-5,8%, Španjolska (-5,8%).
Dakle, Hrvatska najgora!
Zašto su svi ostali bolji od nas? Zato što imaju kvalitetniju ekonomsku politiku koja je proaktivna i njihove vlade imaju pametnije ciljeve i mjere. Hrvatska je platila ceh velike ovisnosti o turizmu koji je jako pao. Jednostavno rečeno, hrvatska vlada je najnesposobnija.
Ovakve porazne rezultate hrvatska vlada relativizira i koristi politički marketing, bolje rečeno propagandu, ističući da je i dalje stabilan tečaj i inflacija. S druge strane, sve ostalo je “u banani”.
Unatoč sve tome Plenković i Vujčić i dalje guraju projekt uvođenja eura, a realna ekonomija se doslovno raspada s posljedicama koje ćemo tek vidjeti na javni dug, deficit proračuna, nezaposlenost i životni standard.
Pad BDP-a u četvrtom kvartalu će biti još veći, a time dolaze i nove nevolje. Porast će obujam nenaplativih kredita banaka, broj blokiranih i ovrha te nezaposlenih.
Sadašnja vlada nema niti viziju, a kamoli konkretne mjere ublažavanja krize i zadržavanja kakvog-takvog rasta. Umjesto da krene u korjenite promjene i pokrene veće javne projekte Vlada ulazi u peti krug porezne reforme i time pokazuje da je čitavu ekonomsku politiku svela samo na poreznu. Monetarno-kreditna politika je stavljena potpuno u kut i prepuštena HNB-u koji je niti sa nikada nijekao smatra važnom potiskujući kunu i dopuštajući bankama da čerupaju građane.
A upravo HNB mora biti glavni oslonac i poluga spašavanja ekonomije, a to nikada nije bio niti je sada.
Nema smisla dalje elaborirati alatima ekonomske struke jer sve naše nevolje proizlaze iz goropadnog političkog sustava i izbornog zakona koji su iznjedrili nesposobne, sluganski i interesno orijentirane skupine na ključnim mjestima u državi. Stalne afere – sve gora od gore, neiskustvo većine ministara koji nikada ranije nisu ništa vodili niti stvarali, te negativna selekcija i dalje će nas urušavati.
Znanja, rješenja i ljude imamo i za ovu krizu u zemlji, ali je to moguće provesti samo ako 100 tisuća građana izađe na Trg i tada odluči da promijeni Hrvatsku.
No, građanima očito nije još dosta svega i još su spremni patiti. Što bude gora ekonomska situacija manipulacije korona krizom će biti veće i trajat će duže. Kad ne znaju upravljati ekonomijom uhvatili su se upravljanju strahom.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.