Ivan Penava: STILIZIRANI PRIKAZ PADA AUTENTIČNE GRANATE U SREDIŠTU VUKOVARA

U samom centru Vukovara postavili smo novo spomen obilježje Domovinskog rata. Riječ je o stiliziranome suvremenom prikazu pada autentične granate pronađene u gradskoj četvrti Olajnica

0
U samom centru Vukovara postavili smo novo spomen obilježje Domovinskog rata. Riječ je o stiliziranome suvremenom prikazu pada autentične granate pronađene u gradskoj četvrti Olajnica.
Iako ovo spomen obilježje daje svoj obol memorijalnome i ratnom turizmu na području Vukovara, prvenstvena mu je svrha povijesno-edukativnoga karaktera budući da nijemo svjedoči o jednome vremenu za koje se nadamo da se više nikada neće ponoviti.
Upravo zbog ovakvoga naoružanja, različitih kalibara, Vukovar je bio sravnjen sa zemljom. Po količini razaranja u prostoru i količini građevinskog otpadnog materijala preostalog nakon razaranja, Vukovar spada u najrazorenije gradove u svjetskoj povijesti.
Nažalost, upravo su ovakvi projektili posijali najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru te je 70-80% civilnih žrtava stradalo od krhotina minobacačkih granata.
Brojke su brutalne i neumoljive, a ova je granata postavljena je kao trajni podsjetnik na silinu zla koje se sručilo na naš grad.
Vukovar se podigao iz svoga pepela, obnovljen i nov, no naši spomenici ostaju pričati pričati priču o patnji, herojstvu i žrtvi podnesenoj za Hrvatsku.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.