James Bridle: NOVO MRAČNO DOBA – tehnologija i kraj budućnosti

Tehnički sve složeniji svijet oko nas razumijemo sve slabije. Taj se trend temelji na jednoj jedinoj zamisli: vjeri da je naše postojanje shvatljivo na računalni način, i da je za bolji svijet dovoljno imati više podataka

0

Tehnički sve složeniji svijet oko nas razumijemo sve slabije. Taj se trend temelji na jednoj jedinoj zamisli: vjeri da je naše postojanje shvatljivo na računalni način, i da je za bolji svijet dovoljno imati više podataka.

Uz zbilji, međutim, mi smo izgubljeni u moru informacija, i sve nas jače razdvajaju fundamentalizmi, pojednostavljene pripovijesti, teorije urota i politika koja ne haje za činjenice. Naše pak nerazumijevanje vlastodršci iskorištavaju radi svojih interesa. Iako su nam informacije prividno dostupne, živimo u novom mračnom dobu.

Bilo da je riječ o neukrotivim financijskim sustavima ili trgovačkim algoritmima, umjetnoj inteligenciji ili tajnim državnim poslovima, više ne razumijemo kako se našim svijetom vlada ni kako nam ga se prikazuje.

Mediji su prepuni neprovjerljivih nagađanja, a korporacije svojim uposlenicima vladaju nadziranjem i prijetnjama automatizacijom.

U ovom izvanrednom djelu ugledni umjetnik i pisac James Bridle donosi pregled povijesti umjetnosti, tehnologije i informacijskih sustava, i raskrinkava tamne oblake koji se nadvijaju nad naše snove o uzvišenom digitalnom dobu.

James Bridle djeluje u širokom rasponu umjetničkih tehnika i disciplina. Kao pisac objavljuje u časopisima Wired, Atlantic, New Statesman i Guardian, a na BBC-u uređuje i vodi emisiju New ways of seeing. Studirao je računarstvo i kognitivnu znanost na londonskom sveučilištu University College, da bi doktorirao s temom kreativnih primjena umjetne inteligencije.

Posljednjih je godina čest gost u Rijeci, gdje je održao više predavanja, izložio niz radova, a nastupio je i kao kustos izložbe Transnacionalizmi (Mali salon, Rijeka, 2018). Njegov pojam „nove estetike“ kao istraživačkog projekta potaknuo je raspravu i inspirirao mnoge umjetničke i teorijske odgovore. Bridleovi su radovi dostupni na adresi jamesbridle.com.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.