Tonči MATULIĆ: Bog i evolucija – nova knjiga koja pomiruje teologiju i znanost

Sam naslov Bog i evolucija upućuje na to da se knjiga trudi pokazati da između objavljene vjere i prirodnoga razuma nema sukoba, jer jedan je Bog začetnik i autor kako Objave tako i Prirode. Pokušaj je to otkrivanja harmonije između znanstvene istine i objavljene istine u odnosu na prirodnu evoluciju života, koja je čovjeku prispjela do savršenstva duha, svijesti i savjesti

0

 

Bog i evolucija. Teološka šetnja evolucijskim perivojem nova je knjiga moralnog teologa Tončija Matulića, koja donosi rezultate znanstvenoga, to jest duhovno-intelektualnoga hrvanja vjere u božansko stvaranje s izazovima današnje dinamičke i evolutivne slike svijeta. Posrijedi je istinska teološka šetnja evolucijskim perivojem kao čudesnim djelom stvaranja dobroga i mudroga Stvoritelja.

Činjenica da je autor, Tonči Matulić, teolog upućuje na to da je nastojao detaljno istražiti poznate teorije, argumente i mišljenja mnoštva poznatih i vrsnih znanstvenika iz različitih znanstvenih područja, koji su pak nastojali prirodni evolucijski perivoj predstaviti i protumačiti na način cjelovitoga razumijevanja podrijetla, nastanka, uzroka, procesa, mehanizama, zakonitosti i razvoja svemira, čovjeka i života.

Sam naslov Bog i evolucija upućuje na to da se knjiga trudi pokazati da između objavljene vjere i prirodnoga razuma nema sukoba, jer jedan je Bog začetnik i autor kako Objave tako i Prirode. Pokušaj je to otkrivanja harmonije između znanstvene istine i objavljene istine u odnosu na prirodnu evoluciju života, koja je čovjeku prispjela do savršenstva duha, svijesti i savjesti.

Priroda je kao svekoliki vremeniti evoluirajući bitak, od najsitnije elementarne čestice i mikroorganizama, sve do najvećih i najsloženijih životinja, čovjeka, planeta, galaktika i cijeloga svemira, sve to kroz gotovo 14 milijardi godina, uistinu veličanstveno djelo Božjega stvaranja. Drugim riječima, u očima vjere priroda se otkriva kao veličanstveno Božje stvorenje koje u sebi nužno skriva Božje tragove i otiske svoga iskonskoga Tvorca i Autora.

„Bog i evolucija idu zajedno i, posljedično tomu, priroda i stvorenje idu zajedno. Dakle, dva različita i komplementarna pristupa jednom te istom vremenitom evoluirajućem bitku – jedan vjerski i teološki, a drugi razumski i prirodoznanstveni – omogućavaju da ga se zove različitim imenima, a da se pritom misli na jednu te istu stvarnost prirode kao stvorenja, odnosno stvorenja kao prirode“, navodi autor u uvodu knjige.

O sadržaju

Knjiga tvrdog uveza raspoređena je u devet poglavlja u kojima se logičkim slijedom obrađuju teme koje postupno sve dublje uvode u neke od ključnih aspekata moderne teorije evolucije, a cijela se osvrće na izazov prirodne evolucije čovjeka u svjetlu vjere u stvaranje, koja nam posreduje istinu o čovjeku kao osobi stvorenoj na sliku Božju (usp. Post 1,27).

O autoru

Prof. dr. sc. Tonči Matulić svećenik je, teolog i pročelnik Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se u bioetičkoj disciplini na različitim institutima u Italiji i SAD-u, a autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova.

Recenzije

„Ova knjiga je važan doprinos cjelovitom pogledu na znanost i teologiju. Iako cilj znanosti nije biti lijepa i nekome se svidjeti, nego spoznati istinu, ipak je istina izražena preko znanstvenih teorija i prirodnih zakona lijepa te ima i estetsku vrijednost, Ona nam govori o skladu prirode koji jednostavno reflektira sklad Božjega stvaranja.“

dr. sc. Krunoslav Brčić-Kostić

„Ako bi autora ove knjige trebalo meta-opisati jednom jedinom – i to kratkom – rečenicom, ona bi glasila: um i srce otvoreni za dijalog.“

prof. dr. sc. Nenad Malović

„Knjiga je logički dobro raspoređena, tako da onaj koji se tek upoznaje s problematikom može lako slijediti njen tijek. Za one koji su već upoznati s nekim vidovima problematike, knjiga pruža dodatni oslonac, daje daljnja produbljenja…“

doc. dr. sc. Branko Murić

Knjigu Bog i evolucija potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.