Jan Ivanjek: Crna Gora i SPC!

100 perpera, kovanica, 1910., Kraljevina Crna Gora
0

Ovih dana svjedočimo prosvjedima i nemirima u Crnoj Gori, izazvanih novom zakonskom regulativom o položaju vjerskih zajednica, kojom se zapravo nacionalizira imovina Srpske pravoslavne crkve. Dio je to crnogorskog suzbijanja utjecaja SPC-a, zajedno s obnovom Crnogorske pravoslavne crkve, jer je SPC osnovni promicatelj velikosrpske ideologije i kao takva predstavlja kontinuiranu prijetnju crnogorskoj državotvornosti i neovisnosti.

Po obrascu koji se već koristio, Srbija je krenula u prikrivenu ofenzivu protiv Crne Gore, uz potporu SPC vođe srpskih stranaka u CG pozivaju na pobune i prijete građanskim ratom, a mediji grade priče o tome kako se goloruk, dakako uvijek ugrožen, srpski narod suprotstavlja crnogorskoj policiji. Kad narod nije goloruk, onda je u pitanju oružana pobuna, a ne demokratsko pravo prosvjeda, što bi očito beogradski režim volio izazvati, no nakon iskustava 90-ih i sasvim promjenjenih međunarodnih okolnosti mnogo je izglednije da će Beograd morati prihvatiti gubitak Crne Gore iz planova Velike Srbije, kao i definitivni gubitak izlaza na more, jer Crna Gora više nikako neće prihvatiti položaj satelita Srbije.

S obzirom na zapaljivu atmosferu, u kojoj se o građanskom ratu ipak ne može govoriti, zanimljivo je tempiranje značajne nabave za Vojsku Crne Gore. U proteklim su tjednima potpisani ugovori za nabavu 67 MRAP višenamjenskih oklopnih vozila JLTV te njihovo naoružavanje. Riječ je o vozilu razvijenom na osnovi M-ATV-a koje koristi i HV, a VCG namjerava većinu, njih 55, naoružati izraelskom daljinski upravljanom oružnom stanicom koja može prihvatiti srednje i teške strojnice, te automatske bacače granata. 8 JLTV-ova će biti opremljeno protuoklopnim raketama Spike.

Isporuke će započeti 2020., a njima će se opremiti dvije pješačke satnije deklarirane za dužnosti u NATO-u, no ovaj tip vozila je vrlo pogodan i za protupobunjeničke operacije te sukobe niskog intenziteta. Predstavlja znatan skok u sposobnostima VCG po pitanju senzora, mobilnosti, zaštićenosti i iskoristivosti u međunardonim i domaćim operacijama. Svakako se može promatrati i kao preventivna mjera mogućim budućim pokušajima srpskih „događanja naroda“ ili balvan revolucija, što su potezi koji u budućnosti ne mogu biti kategorički isključeni. Bez obzira na oblik, Srbija još neko vrijeme neće odustati od pokušaja destabilizacije Crne Gore.

Fotografija Jan Ivanjek.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.