„Slučajna fotografija“ otkriva impresivan broj novih kineskih vojnih brodova

0

Dok američka mornarica svake godine lansira pregršt novih razarača, puka slika šangajskog brodogradilišta pokazuje devet novoizgrađenih kineskih ratnih brodova.

Kineska mornarica se modernizira  impresivnom brzinom, piše Forbes, i to u velikoj mjeri. Ključni dio plana je izgradnja flote velikih razarača, amfibijskih jurišnih brodova i nosača zrakoplova. Fotografija ispod, snimljena je s prozora putničkog zrakoplova 13. prosinca i podijeljena na društvenim mrežama. Odmah se proširila brzinom svjetlosti, a analizirali su je čak i vojni i obavještajni stručnjaci.

Bliže kameri se u nizu vide četiri novoizgrađena razarača. Postoje dva razarača tipa 052D, uglavnom jednaki razaračima klase „Arleigh Burke“ američke mornarice. Imaju nosivost 7500 tona i mogu nositi 64 rakete, uključujući rakete zemlja-zrak i krstareće projektile.

Druga dva veća broda su Tip 055. Oni su također opisani kao razarači, ali po veličini i kapacitetu dosežu krstarice. Imaju dvostruko veću nosivost i nose preko 100 raketa. Iza njih je gradilište s masom hangara i dizalica. U doku, gdje najnoviji brodovi pristaju nakon porinuća, nalaze se još četiri razarača.

To su ponovo brodovi Tipa 052D i Tipa 055. Zajedno s drugim Tip 055 u izradi s lijeve strane, ukupan broj velikih razarača vidljivih u ovom brodogradilištu je devet.

U usporedbi s Kinom, flota razarača Kraljevske mornarice Velike Britanije ima samo 6 brodova, a ovo brodogradilište je samo jedno u dijelu mnogo većeg građevinskog programa.

Postoje i neke lebdjelice, poznate i pod imenom „hoverkraft“, hibridna vozila koja će služiti sve većoj floti amfibijskih brodova kineske mornarice koji će se koristiti za prijevoz tenkova i zaliha s brodova i obala.

Obično su slični plovilima američke mornarice tipa LCAC. Sa strane pristaništa, na suhom pristaništu, postoji ogroman brod klase „Yuan Wang“, koji predstavlja brod za praćenje raketa. Ta plovila koja izgledaju poput prekooceanskih brodova s nizom gigantskih satelitskih antena usmjerenih prema nebu se nakon dovršetka mogu koristiti za podršku raketnim i balističkim snagama.

Ali najimpresivniji brod skriven je u pozadini, jedva primjetan golom oku. Ispod nekoliko golemih dizalica, na posebnom području, nalazi se kineski nosač zrakoplova nove generacije. Kina već ima dva nosača zrakoplova u službi, ali se očekuje da će se ovaj novi nosač zrakoplova značajno razlikovati od starih. Poznat kao Tip 003, vjeruje se da ima elektromagnetske katapulte kao posljednji američki nosač zrakoplova klase „Ford“. No, njegovo porinuće se ne očekuje skoro.

Ostali radovi na fotografiji nisu vidljivi. Vrijedi napomenuti da je to isto brodogradilište u kojem je sagrađena kineska misteriozna podmornica bez kormila.

Ova fotografija dočarava zanimljivu širu sliku kineske pomorske modernizacije. Međutim, najvažniji aspekt je to što ovo brodogradilište nije jedino. U Kini ih ima mnogo, jednako impresivnih. Kineska mornarica, današnja i buduća, se promijenila i ne može se usporediti s mornaricom Narodne oslobodilačke vojske Kine u prošlosti. Jedna „slučajna“ fotografija je živi dokaz kako se mijenja svjetska pomorska ravnoteža.

Forbes

Kinesko brodograniliste JN Shangaj

FOTO: Brodogradilište u Šangaju snimljeno 13. prosinca

Izvor: logicno.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.