Jan Ivanjek: Zašto je ubijen hrvatski vojnik u Afganistanu?

Hrvatska se još oporavlja od šoka jučerašnje tragične pogibije našeg specijalca Josipa Briškog u samoubilačkom bombaškom napadu u Afganistanu, a njegovo tijelo biti će vraćeno u domovinu sutra ujutro. Sada je vrijeme da se ispitaju sve okolnosti, iako su informacije u ovako ranoj fazi na razini pretpostavki. Okvirnu sam situaciju predstavio u komentaru današnjeg Jutarnjeg, no tekst je pisan jučer i u fluidnosti tako složene situacije mnogo toga se promijeni u 24 sata

0

 

Hrvatska se još oporavlja od šoka jučerašnje tragične pogibije našeg specijalca Josipa Briškog u samoubilačkom bombaškom napadu u Afganistanu, a njegovo tijelo biti će vraćeno u domovinu sutra ujutro. Sada je vrijeme da se ispitaju sve okolnosti, iako su informacije u ovako ranoj fazi na razini pretpostavki. Okvirnu sam situaciju predstavio u komentaru današnjeg Jutarnjeg, no tekst je pisan jučer i u fluidnosti tako složene situacije mnogo toga se promijeni u 24 sata.

Neću ovdje rekonstruirati cijeli napad, ali ću istaknuti par atipičnih elemenata u cijelom događaju, s obzirom da su bombaški napadi sami po sebi svakodnevna pojava u Afganistanu u kojem je situacija proteklih godina sve gora. Znakovito je da su odgovornost preuzeli talibani, no oni su uvjereni da su ubili i ranili mnogo agenata CIA-e. Takva pogreška u identifikaciji teško bi se mogla dogoditi, jer je priprema napada morala biti detaljna i dugotrajna. Napad nikako nije bio slučajan, pa se treba zapitati odakle takva pogreška.

Terorističke organizacije često znaju preuzimati odgovornost za napade koje nisu izvele kako bi si povećale ugled. Odgovornost je mogla biti preuzeta i u dogovoru s nekom drugom skupinom. Moguće je da su napad doista izvršili talibani, no zbog priče o CIA-i nije isključeno da ih je neka treća organizacija platila da izvedu napad, što se također događa, a pritom im napunila glavu pričama o CIA-i kako bi jače zagrizli, ili im je informacija samo podvaljena. Nekoliko kilometara istočno od kampa Lion nalazi se talibansko selo iz kojeg se znalo napadati i samu bazu, no afganistanske snage su tome stale na kraj i od tamo nije bilo napada već nekoliko godina.

Lokalne skupine u Afganistanu uvijek napadaju sredine konvoja gdje se prevoze najbitnije osobe te se tako nadaju da će ih ubiti. Zato je vrlo neobično što je napadnuto zadnje vozilo, pa je moguće, iako nikako ne mora značiti, da napadači ili organizatori nisu lokalni. Još neke metode napada na konvoje su uništavanje prvog i zadnjeg vozila, ili samo prvog u nekom uskom grlu, no nikada se ne napada samo zadnje vozilo i to je iznimno nelogično.

Vidjet ćemo kakve će informacije biti puštene u javnostu u narednim danima, no s obzirom na dosadašnje ne može se isključiti mogućnost uplitanja vanjskog faktora u poticanje napada kako bi se destabilizirala Hrvatska, što spada u kategoriju hibridnog ratovanja. Istraga će na kraju pokazati o čemu se radilo. Općenito govoreći, pogibiju jednog od svojih specijalne postrojbe tradicionalno shvaćaju izuzetno ozbiljno, i sasvim sigurno ne opraštaju.

 

facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.