Jean BIRNBAUM: Hrabrost je u nijansi

Ovom knjigom Jean Birnbaum želi donijeti utjehu svim ženama, svim muškarcima koji odbijaju “brutalizaciju” naše javne rasprave i koji žele sačuvati prostor za raspravu koja je iskrena koliko je argumentirana

0

„Gušimo se među ljudima koji misle da su apsolutno u pravu“, rekao je Albert Camus, a mnogi od nas se isto osjećaju i danas, jer zrak postaje nemoguć za disanje. Društvene mreže su kazalište sjena u kojem se rasprava često zamjenjuje invektivom: svatko, bojeći se da će ondje naići na nekoga tko proturječi, radije lovi stotinu neprijatelja. Čak i izvan Twittera ili Facebooka, intelektualno i političko polje stapa se s bojnim poljem na kojem je sve dopušteno. Žestoki propovjednici posvuda radije raspiruju mržnju nego prosvjetljuju umove.

Ovom knjigom Jean Birnbaum želi donijeti utjehu svim ženama, svim muškarcima koji odbijaju “brutalizaciju” naše javne rasprave i koji žele sačuvati prostor za raspravu koja je iskrena koliko je argumentirana. Za to ponovno iščitava tekstove nekoliko intelektualaca i pisaca koji se nikada nisu zadovoljili suprotstavljanjem ideologije ideologiji, slogana sloganu. Ponovno povezivanje s Albertom Camusom, Georgeom Orwellom, Hannom Arendt, Raymondom Aronom, Georgesom Bernanosom, Germaine Tillion ili čak Rolandom Barthesom nije samo pronalaženje utočišta kod voljenih osoba, koje vam omogućuju da se držite, da se dobro držite.

Najvažnije je ponovno otkriti nadu i sposobnost da se ovo proglasi: u buci dokaza nema ništa radikalnije od nijanse. Ova je knjiga obvezno štivo svakog čovjeka koji svoje slobodno vrijeme trati na društvenim mrežama, čovjeka koji je zaboravio argumentirano raspravljati, onoga koji pod svaku cijenu mora biti u pravu, a ni sam ne zna zašto.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.