Knjiga mjeseca u Kršćanskoj sadašnjosti: Tesar – romansirani životopis svetog Josipa

0

Otac pun nježnosti, poslušni otac koji prihvaća; otac kojeg resi kreativna hrabrost, marljiv, uvijek u sjeni… Tim je riječima papa Franjo nježno i dirljivo opisao svetoga Josipa kada je 8. prosinca 2020. proglasio njemu posvećenu godinu. Ovoga ožujka, u mjesecu u kojem i inače s posebnom pobožnošću molimo ovoga svetca, Kršćanska sadašnjost kao Knjigu mjeseca (na popustu od 30 %) izdvojila je upravo knjigu o svetom Josipu. Romansirani životopis svetog Josipa pod jednostavnim, simboličnim naslovom Tesar napisao je poznati hrvatski književnik Božidar Prosenjak. On se u ovom romansiranom životopisu svetoga Josipa uhvatio zahtjevne biblijske teme, pokazujući zorno kako Biblija i danas nadahnjuje umjetnost. Premda su novozavjetni podatci o sv. Josipu zaista škrti, a nije ga značajnije počastila ni duga kršćanska predaja, ovaj roman od tristotinjak stranica približava čitatelju toga svetca na sugestivan i ljudski način, ispripovijedan u prvom licu.

Knjiga se živopisno i uvjerljivo obraća suvremenom čovjeku predstavljajući nam Josipov život, rad u tesarskoj radionici, susret s Miriam koja mu postaje ženom, dolazak u Nazaret, rođenje Isusovo, bijeg u Egipat i njegov povratak, pa sve do njegove smrti na Isusovim rukama. Posebno bogatstvo knjizi daju detalji, romansirani događaji koji i nisu toliko ključni za temeljne događaje koje vežemo uz Svetu obitelj:

“Jednoga jutra, kada se Isus probudio, pokraj svoje glave je našao igračku. Bila je to drvena ptica raširenih krila. Izradio sam je za njega. Ni u snu nisam mogao zamisliti kakvu će radost ta igračka pobuditi u dječaku.

  • Živa je! Živa je! – trčao je s pticom da je pokaže majci i pravio s njom krugove po zraku.

Pretrčao je radosno cijelo dvorište. Od tada, bila mu je to najdraža igračka”, jedan je od takvih detalja iz knjige.

Čitajući ovaj roman, ulazimo u biblijsku priču o svetom Josipu iz njegove perspektive, doživljavajući ga kao čovjeka sa stvarnim problemima, koji se u odnosu s bližnjima odnosi ne kao nama daleka osoba, već prepoznatljivo i blisko, iskreno i živo.

U kolikoj je mjeri Božidar Prosenjak uspio lik sv. Josipa približiti današnjem čovjeku govori i izjava jednoga poznatog slikara koji je poslije čitanja Prosenjakova Tesara rekao: “Pa taj je tesar imao slične probleme u životu kao i ja!”

Knjiga Tesar može se do kraja ožujka kupiti po 30 % nižoj cijeni (84 kn umjesto 120 kn) u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i web knjižari.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.