Tri knjige za korizmeni put: Čitanjem do promjene srca i obraćenja!

Prvi korak u molitvi obično je odlučiti se za molitvu i odrediti si vrijeme šutnje i mira, vrijeme u kojemu nastojimo osjetiti Božju prisutnost. Kod čitanja duhovne literature takva priprava također može biti korisna. Sveti Padre Pio govorio je da prilikom čitanja duhovne literature Bog govori s nama. “Prije nego što počneš čitati, uzdigni svoj um Gospodinu i zamoli ga neka On vodi tvoj um, neka govori tvom srcu i pokrene tvoju volju”, riječi su Padre Pija

0

Prvi korak u molitvi obično je odlučiti se za molitvu i odrediti si vrijeme šutnje i mira, vrijeme u kojemu nastojimo osjetiti Božju prisutnost. Kod čitanja duhovne literature takva priprava također može biti korisna. Sveti Padre Pio govorio je da prilikom čitanja duhovne literature Bog govori s nama. “Prije nego što počneš čitati, uzdigni svoj um Gospodinu i zamoli ga neka On vodi tvoj um, neka govori tvom srcu i pokrene tvoju volju”, riječi su Padre Pija.

Poznato je da dobra knjiga može ostaviti snažan dojam na čitatelja, a kada je pak riječ o dobrim knjigama vjerskoga sadržaja, promjene koje mogu izazvati u srcu i misli čitatelja još su veće. Na korizmenom putu knjige također mogu odigrati važnu ulogu – pratiti čitatelja uz molitvu križnoga puta ili pak dubljega promišljanja o Kristovoj muci, križu i uskrsnuću. Izdvajamo stoga tri dobre knjige koje se mogu čitati tijekom korizme, a uz koje čitatelj doista može doživjeti promjenu – promjenu srca, obraćenja, na koju nas u korizmi poziva i sam Isus.

Pođi za mnom – Tomislav Ivančić

Ovo XIII. izdanje knjige Tomislava Ivančića križni je put koji nastoji čitatelja usmjeriti na evanđeoske vizije naših svagdanjih križeva. Te vizije je nemoguće adekvatno riječima izreći. One su sjaj nekog drugog, nadnaravnog svjetla. Kako je istaknuo sam autor, profesor Ivančić, riječi ove knjižice zato zvuče paradoksalno i često su mucanje umjesto govora. Ipak, u tome je njihova snaga i otvoren poticaj za samog čitatelja koji na neki način mora biti aktivan. “Prihvaćanje križeva nije bijeg od životne zauzetosti. Naprotiv! Onim patnicima kojima je oduzeta i posljednja mogućnost da rade, ono daje nutarnje energije za novog čovjeka i novi svijet. One koji bi najradije pobjegli od životnih problema, borbi i stvaranja, on vraća na vjernost življenja do zadnjih mogućnosti za zemlju i čovjeka”, piše autor, dodajući da se ovaj križni put može moliti na razne načine – može se odjednom pročitati sve. Može se i tako da svaki dan čitatelj upije u sebe po jednu postaju. Može se nekoliko postaja uzeti odjednom, a druge pustiti za drugi dan. Može se jednu postaju nekoliko dana meditirati i upijati u život.

“Svaka od postaja uvodi te u sve dublju prisutnost Isusa Krista. Svaka postaja vodi k Isusu Kristu”, zaključuje Tomislav Ivančić.

Oluja će proći – Odilon Singbo

Kako bi nam pomogao da nas otajstvo blagdana Uskrsa ne bi zateklo nespremne, vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo priredio je u ovoj knjizi jednostavna, izrazito osobna dnevna promišljanja za svaki dan kroz korizmu. Autor, mladi svećenik porijeklom iz afričkoga Benina, čitatelja uvodi u jedan blizak i razumljiv, a opet, u mnogočemu i čudesno nov pogled na našu svakidašnjicu pod aspektom milosnoga vremena priprave za slavlje Uskrsa.

Osim što kroz ova razmišljanja čitatelj upoznaje univerzalne istine i iskustva kršćanske vjere, u određenom smislu omogućeno mu je iskusiti i bogatstvo življenja te vjere u raznovrsnosti kulturalnih tradicija. Ovim posve originalnim promišljanjima o općim temama iz života i kršćanske duhovnosti, u povezanosti sa svetopisamskim ozračjem hoda ususret slavlju Gospodinova uskrsnuća, domaća literatura nastala promišljanjem svetih vremena liturgijske godine u velikoj je mjeri obogaćena. Knjiga je to koja čitatelja, kada jednom krene čitati, teško pušta daleko od sebe.

Božja muka – nada za tebe – Papa Franjo

Čitajući ovu knjigu, postajemo otvoreniji živjeti Veliki tjedan, živjeti ga, kako kaže Papa, “slijedeći Isusa ne samo s ganućem u srcu, znači naučiti izići iz samih sebe i poći ususret drugima, poći onima koji žive na rubu društva, da mi budemo prvi koji će poći našoj braći i sestrama, osobito onima koji su najudaljeniji, koji su zaboravljeni, koji su najpotrebniji razumijevanja, utjehe i pomoći. Postoji silna potreba nositi živu prisutnost Isusa milosrdna i bogata ljubavlju!”

Ova knjiga pape Franje sadrži njegove najljepše i najpotresnije misli, nagovore i molitve izrečene u raznim prigodama, a sve ih povezuje vazmeno otajstvo. Papa Franjo osjetljiv je na temu čovjekovog trpljenja i ne propušta ni jednu priliku da o tome govori, a upravo te teme mogu duboko dirnuti čitatelja. Korizma, posebice Veliki tjedan i potom vazmeno vrijeme, prigoda su da ponovno čitamo najdublje teme toga Papina promišljanja o patnji Boga i čovjeka, o Božjoj muci podnesenoj za čovjeka. „Vidjet ćemo i neprestano ćemo gledati probleme u našoj blizini i u nama, ali tama i strah ne smiju privlačiti pogled duše i zapsjesti srce. Poslušajmo riječ Anđela: Gospodin nije ovdje, uskrsnu!“, kaže u jednom od tih promišljanja papa Franjo.

Protkane vjerom, nadom, ali i križem, ove knjige čitatelju mogu biti pouzdan oslonac na korizmenom hodu, a pronaći se mogu u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.