Jedna od najljepših knjižnica na svijetu samo je 220 kilometara udaljena od Zagreba

Svaki puta kada zalutamo bespućima Instagrama u potrazi za nekim divnim novim mjestima koje bismo mogli uskoro posjetiti, posebno se oduševimo kada pronađemo nešto nestvarno bajkovito, a za što ne moramo bookirati avionsku kartu. Jedno od takvih mjesta je austrijski gradić Admont koji krije pravi pravcati dragulj - raskošnu samostansku knjižnicu u baroknom stilu koja zasluženo krasi liste najljepših i najstarijih knjižnica na svijetu

0

Svaki puta kada zalutamo bespućima Instagrama u potrazi za nekim divnim novim mjestima koje bismo mogli uskoro posjetiti, posebno se oduševimo kada pronađemo nešto nestvarno bajkovito, a za što ne moramo bookirati avionsku kartu. Jedno od takvih mjesta je austrijski gradić Admont koji krije pravi pravcati dragulj – raskošnu samostansku knjižnicu u baroknom stilu koja zasluženo krasi liste najljepših i najstarijih knjižnica na svijetu. Navigacija nam govori kako je Admont od Zagreba udaljen tek nešto više od 200 kilometara što znači da ćete se u ovom raju okruženi sa 70.000 knjiga naći za svega nekoliko sati!

Benediktinski samostan u Admontu na rijeci Enns sagrađen je davne 1074. godine, no samostanska je knjižnica završena tek 1776. Poznata po svojoj baroknoj arhitekturi, umjetnosti i izvornim rukopisima, knjižnica u admontskom samostanu djelo je poznatog arhitekta i graditelja iz Graza Josefa Huebera. Knjižnica je u svakom segmentu naprosto impresivna! Podijeljena u tri dijela, duga je ukupno 70 metara, široka 14 metara, a visoka 11. Sedam veličanstvenih freski koje krase kupole i svodove knjižnice potpisuje poljski umjetnik Bartolomeo Altomonte koji je freske dovršio tek u 80. godini života, dok su impozantne skulpture djelo majstora Josefa Stammela. Posebno će vam pritom za oko zapeti skulptura “Četiri posljednje stvari” koja na zanimljiv način prikazuje smrt, raj, pakao i posljednji sud. Ono što je posebno interesantno jest da samostan čuva više od 200 tisuća knjiga dok se u samoj knjižnici nalazi njih 70 tisuća, od čega 1.400 rukopisa (od kojih neki datiraju čak iz 8. stoljeća) i 530 inkunabula.

Međutim, Stift Admont ne samo da ima najveću samostansku knjižnicu na svijetu, već se od 1997. godine pojačano fokusira i na prikaz povijesno važnog pokroviteljstva crkve. Uz „Muzej suvremene umjetnosti”, s umjetničkim djelima Erwina Wurma, Rudija Molaceka, Loisa Rennera i drugih, samostan u Admontu stvorio je moderan okvir za djela umjetnika koja se tematski prikazuju posjetiteljima na posebnim izložbama. Samostanska knjižnica i pripadajući muzeji prava su poslastica za sve ljubitelje umjetnosti, povijesti, arhitekture, ali i pisane riječi, a budući da je od 1997. godine otvorena za posjetitelje (i uz to je vrlo blizu) zbilja  bi bio grijeh ne posjetiti je barem jedanput.

 

 

Autor: T.L.

Izvor: buro247.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.