Juraj Batelja: Rivellijeva zavjera laži, Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva

Projekt ocrnjivanja bl. Alojzija Stepinca po Marku Aureliju Rivelliju

0

 

Juraj Batelja: Rivellijeva zavjera laži, Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva

Postulatura blaženog Alojzija Stepinca je u utorak 13. listopada u Zagrebu predstavljanje knjige postulatora mons. Jurja Batelje “Rivellijeva zavjera laži. Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska pravoslavna Crkva“. Mnoštvo zainteresiranih dupkom je ispunilo dvoranu “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, a oni koji nisu mogli stati u dvoranu i na galeriju, predstavljanje su putem video-linka pratili u dvorani II. Među publikom bili su i varaždinski biskup Josip Mrzljak, križevački vladika Nikola Kekić, zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić i Ivan Šaško te rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić.

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović istaknuo je važnost objavljivanja knjige upravo u vrijeme kada se pojavila zbunjenost i nejasnoća oko kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Podsjetio je kako je na zasjedanju zaklade “Pro Oriente” iz Beča 1998. predloženo da se obradi tema o ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu, odnosno razložnost njegova proglašenja blaženim. No, skup nije nikada održan, a niti je dano obrazloženje zašto.

Osvrnuvši se na uspostavljanje zajedničke komisije Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve, istaknuo je “da nas to ne treba zabrinjavati, ako se uz uključenje viših i službenih čimbenika kvaliteta razgovora doista digne na višu razinu”. “Ne vidim teškoću u tome da se otvoreno iznesu i prigovori na Stepinčev rad, ali da to bude obrazloženo objektivnim činjenicama, a ne štetnim ideologijama i starim mitovima, odnosno da nitko sebi ne prisvoji ‘pravo na laž’, pa ni onda kada je to u državnom i nacionalnom interesu. Uvjeren sam da nam nije ni potrebno ni uputno ‘popravljati’ objektivne činjenice kako bi se sačuvao lik Alojzija Stepinca. Bl. Stepinca nije potrebno time štititi.

Dovoljno je uvažavati činjenice kakve su bile”, rekao je biskup. Vezano pak uz cjelokupan spisateljski opus mons. Batelje, biskup Bogović istaknuo je kako je u Bateljinim knjigama sadržana glavnina dokaznog materijala za proglašenje svetim Alojzija Stepinca, čime se obilno koristila Kongregacija za proglašenje svetih. Stoga je, prema njegovu mišljenju, inicijativa Svete Stolice da se srpsko-pravoslavna strana upozna s tom materijom veoma korisna. Skretanjem pozornosti tim činjenicama i tom materijalu bit će lakše formirati ispravnu sliku o budućem svecu Alojziju Stepincu. Na taj način inicijativa može biti od velike koristi za zbližavanje dvaju naroda i dviju Crkava, mišljenja je biskup Bogović.

Prof. dr. Zlatko Begonja rekao je kako autor tom knjigom u formi razložnoga odgovora pruža čitateljima mogućnost proniknuti u svu dubinu Rivellijevih konstrukcija zabilježenih u knjizi naslova “Nadbiskup genocida – monsinjor Stepinac, Vatikan i ustaška diktatura u Hrvatskoj, 1941.-1945.” tiskanoj 1998. “Mons. Batelja u uvodnom dijelu knjige, odnosno u podnaslovu “Projekt ocrnjivanja bl. Alojzija Stepinca po Marku Aureliju Rivelliju” jasno upućuje na svu razinu Rivellijevih dosega”, rekao je dr. Begonja. To je potkrijepio i citatom iz Bateljine knjige: “Rivellijeva knjiga ne samo da je prepuna netočnosti i krivih zaključaka, nego je prepuna kleveta i krivotvorina”.

Predstavljač je rekao kako je nadbiskup Stepinac nadasve kao čovjek vjere istaknuto zagovarao pravo svakoga na život dostojan čovjeka, s čime je po nauku Katoličke Crkve bez zadrške osuđivao svaku nepravdu i nasilje, a posebice ono izazvano klasnim, rasnim ili narodnosnim teorijama. “U svjetlu uvažavanja povijesnih činjenica mons. Batelja u knjizi predstavlja ogroman broj dokumentacijskog gradiva koje nam vjerodostojno svjedoči o postupanju nadbiskupa Stepinca s pozicije dostojnog zastupnika evanđelja ljubavi i to u svrhu zaštite srpskoga i romskoga naroda. Jednako tako tu je zabilježeno i njegovo nastojanje za pružanjem pomoći zatočenima u logorima, što se u prvom redu odnosilo na upućivanje glasnih zahtjeva za humanim postupcima prema logorašima.

Pored navedenoga u knjizi je posebice istaknuta problematika vjerskih prijelaza pravoslavnih Srba na katoličku vjeru i to potencirano iz razdoblja prvih trenutaka uspostave i učvršćenja NDH. I ovdje Batelja niječe Rivellijeve tvrdnje o načinima vjerskih prijelaza i ulozi nadbiskupa Stepinca, odnosno Katoličke Crkve u takvim događajima”, rekao je dr. Begonja. Također je istaknuo kako u jednom dijelu knjige autor analizira i čitatelju pruža uvid u položaj Srpske Pravoslavne Crkve u počecima svećeništva i biskupske službe Alojzija Stepinca, te o ne manje važnom i znakovitom pravoslavnom šutljivom odnosu prema progonu Židova u Srbiji, rekao je dr. Begonja te primijetio: “ovaj je dio upozoravajućeg, ali poučnog karaktera”.

Prof. dr. Josip Jurčević je sadržaj knjige mons. Batelje stavio u sadašnji kontekst te se osvrnuo na identifikacijsko značenje kardinala Stepinca danas. Istaknuo je kako je knjiga iznimna stoga što je autor i najmanju činjenicu potkrijepio dokumentima i dokazima, te naznakama kako ih se može proširiti i dalje provjeriti.

Na kraju se okupljenima obratio i sam autor knjige. “Kao postulator u postupku proglašenja svetim bl. Alojzija Stepinca osjećam odgovornost da pred crkvenom i svjetovnom javnošću progovorim o izvoru kleveta u kojima se u posljednje vrijeme i dugi niz godina sustavno ocrnjuje svijetli lik bl. Alojzija Stepinca. Priznajem, nemoguće je obrazložiti sve optužbe kojima talijanski autor Marco Aurelio Rivelli ocrnjuje časni lik blaženog Stepinca, ali i hrvatskog naroda u cjelini. Sadržaj moje knjige je odgovor na lažne tvrdnje gospodina Rivellija u odnosu na nadbiskupa Stepinca”, rekao je dr. Batelja. Istaknuo je kako dokumenti prikazani i navedeni u ovoj knjizi dokazuju da je nadbiskup Stepinac pravovremeno, hrabro i razgovijetno osudio svaki zločin, svaku nepravdu, a ni po moralnom, ni po međunarodnom pravu nije smio niti mogao ignorirati zakonitu vlast koju nije postavljao on, nego svjetski moćnici.

Uputio je i na treći dio knjige u kojem je progovorio i o djelovanju SPC prije II. svjetskog rata, “da se bolje uoče uzroci i posljedice njenoga odnosa prema Katoličkoj Crkvi, te odraz tih odnosa na zbivanja u II. svjetskom ratu”. “Knjigu sam počeo pisati potaknut vjerničkim polazištem. Zato je njezin cilj da čitatelj još više zavoli i uzvjeruje u Onoga koji je za nas visio i umro na križu – Krista Gospodina; da još više uzljubi Crkvu – Kristovu zaručnicu. To je poslanje Crkve bez obzira na njenu denominaciju. Ako je povijest učiteljica života, onda je na ovim prostorima doista potrebno ući u školu istine, pravde i ljubavi. Naslućujem da je to želja pape Franje koji ne dovodi u pitanje proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, ali želi da svi ljudi, ako je to moguće, o njemu stvore objektivan, istinit i pravedan sud”, rekao je na mons. Batelja te izrekao zahvalu svima koji su dali doprinos u pripremi i objavi knjige.

U glazbenom dijelu sudjelovali su Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka, a program je vodila Tanja Popec.

 

Marija Belošević/ IKA/ Tiskovni ured

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=nhOuRSR9DhY

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.