Kajkić ekskluzivno otkrio: ‘Pripremam žestok udarac moćnom HDZ-ovu ministru’

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić, ni kriv ni dužan, postaje akter svojevrsnog pravosudnog presedana. Prvi put u povijesti hrvatskog pravosuđa jedan kompletan sud traži izuzeće suđenja protiv Kajkića

Foto: Snimka zaslona
0

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić, ni kriv ni dužan, postaje akter svojevrsnog pravosudnog presedana. Prvi put u povijesti hrvatskog pravosuđa jedan kompletan sud traži izuzeće suđenja protiv Kajkića. Podsjećamo, 28. veljače ove godine, Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu pred Općinskim sudom u Vinkovcima protiv dvoje policijskih službenika, Nikole Kajkića i njegove kolegice, zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Gotovo tri mjeseca Kajkić očekuje poziv od Općinskog suda u Vinkovcima, a kako ga nije dobio, osobno se uputio onamo kako bi na licu mjesta pitao zašto se oteže s postupkom. Gospodina Kajkića zvali smo zapravo radi komentara stanja u hrvatskoj policiji, a razgovarali smo nakon njegova povratka sa suda.

“Gledajte, u mojem je interesu da sudski postupak započne i da se konačno riješim te optužbe. Ali svi suci Općinskog suda u Vinkovcima odbili su suditi u mom predmetu. Neslužbeno mi je rečeno da su se izjasnili kako ne žele sudjelovati u političkom progonu.”

Postoje li formalni razlozi za izuzeće sudaca?

Ne. Nema nikakva razloga da mi ne sudi sudac u Vinkovcima. Nikada nisam radio na Općinskom sudu u Vinkovcima, niti ondje radi bilo koji član moje obitelji, tako da formalnih razloga za izuzeće jednostavno nema.

Što sada slijedi? Kako će sud riješiti ovaj problem?

Razgovarao sam s predsjednikom Općinskog suda u Vinkovcima. Po svemu sudeći, Općinski sud će tražiti kompletno izuzeće od Županijskog suda u Vukovaru.

Vi ste i dalje suspendirani. Kakvo je, prema vašem sudu, stanje u hrvatskoj policiji?

Stanje je takvo da se može reći kako nikad nije bilo gore. Prije mjesec i pol dana poginuo je Saša Modrić, službenik Ravnateljstva policije, a njegovi kolege, iziritirani službenim izvješćem koje svu krivnju prebacuje na stradalog Modrića, premješteni su iz Mobilne jedinice zbog curenja informacija. Vrh MUP-a im se osvećuje zato što su novinari saznali za neadekvatnu opremu i nemoguće uvjete rada, koji su svakako pridonijeli smanjenoj budnosti i koncentraciji Saše Modrića.

Što vi, kao predsjednik Nacionalnog sindikata policije, možete učiniti da zaštitite policijske službenike od raznih oblika odmazde unutar MUP-a?

Poznato mi je da se od izlaska informacija u medijima održalo nekoliko radnih sastanaka na temu curenja informacija. Nakon toga uslijedio je premještaj četvero kolega iz Mobilne jedinice u policijske postaje i na poslove koji nemaju nikakve veze s njihovim prijašnjim radom. Kada policajca iz takve specijalne mobilne jedinice prebacite na uredski posao i radno mjesto na kojem se ništa ne događa, vi ste zapravo počinili profesionalno ubojstvo tog čovjeka.

Prema vašim informacijama, tko iz vrha MUP-a pokreće represivne mjere protiv policijskih službenika?

To je Josip Ćelić, zamjenik ravnatelja policije. On je Božinovićev bič koji šiba policijske službenike, pa i načelnike policije. Ali o tom gospodinu više ćemo reći na tiskovnoj konferenciji koju ćemo sazvati zbog premještaja četvero policajaca iz Mobilne jedinice.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.