Kako izračunati datum kad je Isus Krist raspet na križu? – 33.

Proučavanjem Evanđelja i kalendarskih podataka, katolički su teolozi suzili moguće datume Kristovog raspeća i smrti na križu na dva datuma: 7. travnja 30. godine i 3. travnja 33. godine

foto: pixabay
0

Proučavanjem Evanđelja i kalendarskih podataka, katolički su teolozi suzili moguće datume Kristovog raspeća i smrti na križu na dva datuma: 7. travnja 30. godine i 3. travnja 33. godine.

Premda se ne može sa sigurnošću govoriti o točnom datumu raspeća Isusa Krista zbog nedostatka podataka, ipak se može približno izračunati kada se taj ključni događaj u ljudskoj povijesti mogao dogoditi. Poznato je da je Isus razapet u petak prije židovskog blagdana Pashe. Prema proučavateljima Biblije u obzir dolaze dvije godine: 30. i 33., pri čemu je dan uoči Pashe padao u petak 7. travnja 30. godine i u petak 3. travnja 33. godine.

Tradicionalno se češće uzima 33. godina, dakle 3. travnja, premda po katoličkim proučavateljima Biblije taj datum pada prekasno da bi se uskladio s jednom rečenicom iz Ivanovog evanđelja (Iv 2,20).

Izvor: povijest.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.