Kako je nastala ikona “Isusa Iscjelitelja” koja tješi one koji pate zbog koronavirusa

Ikonograf Joseph Malham odlučio je za vrijeme karantene dijeliti svoju kreativnost s onima koji pate zbog koronavirusa, a pridružio mu se i pomoćni biskup iz Chicaga, mons. Mark Bartosic

0
 

Ikonograf Joseph Malham odlučio je za vrijeme karantene dijeliti svoju kreativnost s onima koji pate zbog koronavirusa, a pridružio mu se i pomoćni biskup iz Chicaga, mons. Mark Bartosic.

Mogu sjediti i slušati svoje vlastite strahove i nesigurnosti, ili mogu učiniti nešto kreativno.

Prema Catholic News Service, Malhamu je trebalo tri tjedna da dovrši ikonu. Autor je objasnio kako ikona predstavlja utjehu za sve one pogođene COVID-19, od zdravstvenih djelatnika do onih koji su oboljeli od virusa i njihove voljene osobe. “Kao i ostatak svijeta, pomislio sam ‘Mogu sjediti i slušati svoje vlastite strahove i nesigurnosti, ili mogu učiniti nešto kreativno. Tada sam došao na ideju da učinim ovo za one koji pate od COVID-19”, poručio je Malham.
Također je istaknuo kako mu je bilo vrlo izazovno pisati ikonu “Isusa Iscjelitelja” jer mu nisu bili dostupni tradicionalni materijali koji se inače koriste u ovoj drevnoj kršćanskoj praksi. Tako su mu kao ploča poslužili drveni otpadci, a umjesto listića zlata upotrijebio je običnu zlatnu boju, kao i bijelu kako bi postavio osnovni “teren” za pisanje ikone.

Slika Krista kao da je ožalošćena zbog bolesti kojoj svjedoči te gleda direktno u nas dok nam se pridružuje u našoj patnji.

Malhamovu sliku uočio je pomoćni biskup Chicaga, mons. Mark Bartosic, koji je uz sliku napisao i molitvu, koju je objavio na Facebooku: 

Gospodine, gospodaru života, 
Hram Duha koji promišlja o božanskim stvarima,
Probij mrak ovih dana
Sa svjetlošću svoga pogleda. 
Ojačaj naša srca za borbu,
Podaj hrabrosti braći i sestrama
Koji su uvijek potrebni tvoga iscjeljenja. 
Zagovaraj nas kod svoga Oca, 
Koji je blagoslovljen u sve vijeke vjekova, Amen. 

Mons. Bartosic rekao je o ikoni: “Uvijek smo potrebni iscjeljenja. Čak i kada nismo usred pandemije. To ne shvaćamo dok ne dođe kriza. Ono što sada tražimo je ono što bismo trebali tražiti svakog dana naših života”.

“Isus Iscjelitelj”/Foto: Facebook

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.