KIEFFER: 2,9 milijardi smrti ptica povezano s energijom dobivenom vjetrom i suncem

Perje u podnožju vjetroturbina. Ptičji izmet na podnožju solarnih panela. Mrtvozornik bi mogao iskoristiti ove znakove kako bi utvrdio razloge masovne smrti ptica. A romanopisac bi mogao napisati krimić pod nazivom: Smrt obnovljivom energijom

Izvor: pixabay.com
0

Perje u podnožju vjetroturbina. Ptičji izmet na podnožju solarnih panela. Mrtvozornik bi mogao iskoristiti ove znakove kako bi utvrdio razloge masovne smrti ptica. A romanopisac bi mogao napisati krimić pod nazivom: Smrt obnovljivom energijom.

Godine 1969. bilo je daleko više aktivnih termoelektrana na ugljen nego je to slučaj danas. Međutim, 1969. godine bilo je također 2,9 milijarde ptica više u Americi. Samo u posljednjem desetljeću, zatvoreno je 289 termoelektrana na ugljen — smanjenje od 40 posto. U međuvremenu, vjetroturbine i solarni paneli podižu se dosad nezabilježenim tempom, dok znanstvenici izvješćuju o “krizi širokih razmjera” zbog nestajanja 29 posto sjevernoameričkih ptica.

“Mačke pojedu više ptica nego što ih ubiju vjetroturbine!”, tvrde aktivisti energije vjetra i sunca. Ali danas je u Sjedinjenim Državama manje mačaka nego je to bilo 2013. godine. U međuvremenu, broj vjetroturbina i solarnih panela je u alarmantnom porastu.

Zašto nestaje gotovo trećina naše ptičje populacije? Uobičajene ptice, uključujući vrapce, robine, crnoglavke, kosove i čvorke, igraju važnu ulogu u oprašivanju cvijeća, obnavljanju šuma širenjem sjemenja i kontroliranju štetočina. Ptice možda uzimamo zdravo za gotovo — ali oslanjamo se na njih radi zdravog ekosustava.

“Gubitak staništa” navodi se kao glavni razlog za ovo nestajanje ptica prema novoj analizi časopisa Science. Spojimo točkice. Termoelektrane na ugljen se zatvaraju. Vjetrene i solarne farme koriste ogromne površine zemlje. Sjajne lopatice i svjetla u turbinama i solarnim panelima zapravo privlače ptice — i insekte koje jedu. Stoga, izvješćuje Audubon, čak i ako se vjetroturbine prilagode: “Svaka vrsta ptice približava se turbini na drugačiji način, tako da bi prilagođavanje lopatica za prepoznavanje svih ptica moglo potrajati godinama.”

Prije pet godina — 2014. godine — Yahoo! News je izvijestio da su vjetroturbine odgovorne za smrt više od 573.000 ptica godišnje. Znanstvenik za ptice Shawn Smallwood posvjedočio je da samo jedna velika solarna farma — Projekt solarnih panela Ivanpah u Kaliforniji — vjerojatno ubije 28.380 ptica godišnje. U međuvremenu, izgradili smo još više vjetroturbina i solarnih farmi. Znanstvenici tvrde da su “zapanjeni” što ptice naveliko padaju s neba. Ali natpis, ili ptičje iznutrice, već se godinama nalazi na lopatici turbine.

Demokratski milijarderi obogaćuju se na solarnoj tehnologiji, a siromašni plaćaju više cijene energije

Predsjednik Trump je jedini američki milijarder u novije vrijeme (osim pokojnog Stevea Jobsa) koji razumije da socijalizam uništava ekonomiju i šteti siromašnim ljudima.

Osnivač Facebooka i milijarder Mark Zuckerberg (koji je svojedobno bio domaćin “Hoodie summita” za predsjednika Obamu, pozivajući ga u sjedište Facebooka na ‘sastanak u vijećnici’ 2011. godine kako bi mu pomogao u reizboru) uskoro će postati mnogo bogatiji pošto gradi šest solarnih projekata — svaki veličine četiri nogometna igrališta — u pustinji Novog Meksika. Na sreću za Zucka, kad demokrat uništava zemlju, to se zove “ispunjavanje energetskih ciljeva”.

Milijarder i bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, podržavao je Baracka Obamu za predsjednika 2008. godine. Godine 2013., on je unovčio svoje prijateljstvo s Obamom u vidu 1,6 milijarde dolara poticajnog zajma za solarni termalni projekt Ivanpah duž granice Kalifornije i Nevade. Google je bio suvlasnik Ivanpaha i uništio je “samo” 4,000 hektara (16 km2) netaknute površine i u tom procesu uništio stanište pustinjske kornjače te zagadio pustinju sa stotinama tisuća ogledala.

Ti isti rukovoditelji koji se voze mlažnjacima diljem svijeta i žive u ogromnim vilama žele nas ostale poslati u prethistorijsko doba. Što njima znači ako mi ostali izgubimo energiju? Oni si mogu priuštiti kupovinu 4.000 hektara na jugozapadu zemlje i pretvoriti ih u svoj privatni solarni projekt. Ili će im ortački kapitalist ponuditi subvenciju.

Dok ptice umiru, a milijarderi lumpaju, siromašni ljudi plaćaju više cijene — i suočavaju se s nestašicom energije zahvaljujući demokratima koji zagovaraju “čistu” energiju. Čak i u državi bogatoj energijom, Teksasu, postoje glasine o “mandatnom smanjenju energije” za potrošače tijekom troznamenkastih (više od 100°F – 38°C) vrućina. Energija vjetra i solarna energija opterećuje električnu mrežu jer nije previše profitabilna ili učinkovita. U kolovozu, Teksas je postao “najskuplje mjesto za kupnju energije u čitavim Sjedinjenim Državama”, izvijestio je Express-News.

Energija vjetra i sunca zastarjela je otprilike 2.000 godina, a antiku obično ne povezujem sa čistoćom. Mit je da će arhaična tehnologija rezultirati čistim zrakom i zdravim ekosustavima.

Mi ćemo spasiti ptice — i ekosustave koje one njeguju — kad prestanemo uništavati njihova staništa sa smrtonosnim lopaticama i zasljepljujućim panelima.

 

Izvor: konzerva.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.