Klamidijska zaraza – stara spolna bolest

Foto: pixabay.com
0

To je najčešća spolna bolesti i česti uzrok neplodnosti kod žena i kod muškaraca. Uzrokuje ju bakterija Chlamydia trachomatis. Čak 70 % zaraženih žena i 30% muškaraca nemaju nikakve znakove bolesti. Zato mogu u spolnom činu i nehotice zaraziti svog partnera ili partnericu.

Fiziologija mladih ljudi:

Ženski spolni sustav zreo je za zdravu seksualnost i za majčinstvo tek 4 godine nakon pojave prve menstruacije. Zaraza klamidijom zato najviše pogađa mladež koja prerano ulazi u seksualni život i i često mijenja partnere.

Učestalost kod žena: 

Žene dobi od 16 do 45 godina imaju u 9 % ovu bakteriju. 70 %  njih nema nikakve znakove bolesti. Ako se redovno godišnje ginekološki kontroliraju, klamidija će im biti otkrivena.  Znakovi bolesti (pojačani iscjedak iz rodnice, pečenje i svrbež sluznice spolnih organa) počinju 14 dana nakon (sumnjivog) spolnog odnosa. Neliječena upala iz rodnice prelazi u  maternicu i jajnike. Posljedice su priraslice, izvanmaternična trudnoća i neplodnost. Nekontrolirana trudnica zarazi u porodu svoje djetešce. Dijete dobije tešku upalu pluća i upalu oka.

Učestalost kod muškaraca:

70 % zaraženih muškaraca ima znakove bolesti. Oni se javljaju 20 dana nakon sumnjivog spolnog odnosa. Muškarac ima crvenilo na spolovilu, iscjedak iz mokraćne cijevi i osjeća peckanje pri mokrenju. Bakterija  iz mokraćne cijevi prelazi na testise. Tu uzrokuje propadanje sjemena (spermija) i dovodi do neplodnosti.

Liječenje:

Ako je jedna osoba zaražena, oba partnera moraju uzimati lijek. Test na klamidiju radi se i na prvom ginekološkom pregledu svakoj trudnici. Na taj način se štiti kako majka, tako i njezino dijete.

Prevencija:

Bolest se može preduhitriti urednim i zdravim načinom životom. Najprije je potrebno donijeti promišljenu i definitivnu odluku o izboru partnera ili partnerice. Potom se odlučiti za život u obostranoj vjernosti. Zdrav način života podrazumijeva i ulazak u seksualni život onda kada je osoba za to biološki, psihički i duhovno potpuno spremna.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.