Slaven Dobrović sudjeluje na 66. Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu.

Foto: Facebook stranica Slavena Dobrovića.
0

Prof. dr. sc. Slaven Dobrović, saborski zastupnik, po pozivu američkih supredsjedatelja organizacijskog odbora, Charlia Christa i Randya Hultgreena nalazi se u Washingtonu gdje sudjeluje na 66. Nacionalnom molitvenom doručku.

I ove godine predsjednik SAD-a Donald Trump zajedno sa članovima Kongresa, visokim predstavnicima Vlade te diplomatskom zajednicom organizira druženje s predstavnicima iz više od 140 zemalja dijeleći ozračje prijateljstva kroz molitvu i zahvalu.

Što je to Nacionalni molitveni doručak*

Prvog četvrtka u veljači svake se godine u Washingtonu održava Nacionalni molitveni doručak. Na ovom skupu obično je nazočno oko tri tisuće uzvanika iz cijelog svijeta – državnika, diplomata, članova parlamenata i vlada, kao i vjerskih čelnika. Nacionalni molitveni doručak jedinstvena je prilika za sklapanje poznanstava koja mogu dovesti i do većeg razumijevanja u svijetu.

Foto: pixabay.com

Idejni začetnik Nacionalnog molitvenog doručka bio je – polovicom prošlog stoljeća – jedan norveški pastor, koji je smatrao da bi bilo dobro da se političari ponekad i pomole za svoju i druge zemlje, te da to učine u društvu kolega iz inozemstva. Michael Cromartie iz Centra za politiku i etiku, ne-vladinog think tanka u Washingtonu, kaže da je svrha Nacionalnog molitvenog doručka upravo to – uspostaviti slogu i razumijevanje među ljudima različitih nacija i vjera. “Mnogi ljudi misle da je većini sukoba temelj u nerazumijevanju. Kad god se na tom planu stvari pročiste, možemo govoriti o pobjedi općeg dobra”.

Na Nacionalni molitveni doručak dolaze gosti iz oko 150 zemalja, većinom kršćani, ali ima i predstavnika niza drugih vjera. Sudionicima se obraća i predsjednik Sjedinjenih Država.

Douglas Johnston, direktor washingtonskog Centra za vjeru i diplomaciju, ustanove koja promiče rješavanje sukoba putem vjere, navodi primjer s početka prošlog desetljeća, kada su se u Washingtonu, upravo na Nacionalnom molitvenom doručku, susreli predstavnici dviju suprotstavljenih južnoafričkih crnačkih frakcija, koje su bile na rubu građanskog rata. Molitvom i razgovorom spriječeno je krvoproliće – tvrdi Douglas Johnston.

*Tekst preuzet sa stranice: ba.voanews.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.