Sedmu godinu za redom, najbolja maslinarska regija svijeta je Istra

Prema svjetskom vodiču za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2022, Istra je ponovno najkvalitetnija svjetska regija za ekstra djevičanska maslinova ulja, sedmi put za redom u pobjedničkom nizu. Ovo je posebno važno jer se u publikaciji nalaze ulja iz čitavog svijeta, odnosno iz 55 maslinarskih država s 5 kontinenta. Tako su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 13 posto

Izvor: pixabay.com
0

Prema svjetskom vodiču za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2022, Istra je ponovno najkvalitetnija svjetska regija za ekstra djevičanska maslinova ulja, sedmi put za redom u pobjedničkom nizu. Ovo je posebno važno jer se u publikaciji nalaze ulja iz čitavog svijeta, odnosno iz 55 maslinarskih država s 5 kontinenta. Tako su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 13 posto

Naime, 66 maslinara iz Istre proizvelo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuju prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u trinaesto izdanje Flos Oleia.

U ovom posljednjem izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 67 ulja iz Hrvatske od kojih je 66 iz Istre, a jedno iz Dalmacije. Veliki broj istarskih maslinara postigao je čak i bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu, što je dokaz neprestanog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Uspjeh istarskih maslinara ipak nije slučajan. Uz povoljne agroklimatske uvjete, rezultat je to brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica, ali i ono najvažnije, odobrenih kredita od strane županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, prenosi Regional Express.

Zahvaljujući edukacijama u potpunosti je promijenjena tehnologija uzgoja maslina kao i vrijeme berbe, a velika ulaganja istarskih maslinara uz podršku Istarske županije, omogućila su da danas na području Istre postoji više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara, u kojima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje. Velika ulaganja i znanje uložena su i u pripremu ulja za tržište, a sve ovo je omogućilo zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ oznakom izvornosti na razini EU. Oznaka izvornosti svakom potrošaču garantira da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja izvršene na području Istre.

– Odluka da Istru želimo brendirati kao regiju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda te da ne biramo kvantitetu nauštrb kvalitete, pokazala se kao uspješan recept. Već sedmu godinu za redom, imamo najbolja maslinova ulja na svijetu, kao potvrdu. Poljoprivreda je grana koja zahtjeva jako puno mukotrpnog rada i ulaganja, zato moje iskrene čestitke i zahvale idu svim istarskim maslinarima. Istarska županija će i ubuduće nastaviti snažno poticati daljnji razvoj ove grane kroz Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizama Istre, izgradnjom sustava javnog navodnjavanja, projektima i programima koje će provoditi županijska Agencija za ruralni razvoj Istre – izjavio je istarski župan Boris Miletić.

– Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i sedmu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010., Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine Istra zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru.

Toskana se je u ovom izdanju približila Istri te je bilo neizvjesno kako će se sve završiti i zbog činjenice što prošlogodišnja kampanja u Istri nije bila za pamćenje, za razliku od Toskane koja je imala jako dobru kampanju. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 66 uvrštenih maslinara, a Toskana 65, dakle presudio je jedan više u korist Istre.

Važna činjenica je i ta, da na ocjenjivanje pristigne do 1.000 uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 66, što je zaista impozantno. Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to sedam godina zaredom.

Na tu činjenicu smo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla, prije svega u našoj zemlji. Potreban je onaj interni marketing i sazrijevanje na važnosti da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Među ostalim, Franko Červar je pobijedio u kategoriji EDMU monosortnog ulja sa srednje izraženom voćnošću, a konačno u ovome izdanju po prvi puta u povijesti dočekali smo jednu ocjenu 99. To je ulje Mate Aleksandre Vekić te vjerujem da je došlo vrijeme i da je sedam godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu – zaključio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Flos Olei, inače, dvojezični talijansko-engleski vodič kroz vrhunska svjetska ekstra djevičanska maslinova ulja, ove godine obilježava svoje trinaesto izdanje. Izdavači i urednici su diplomirani agronom Marco Oreggia, gastro novinar i profesionalni kušač maslinovih ulja, ujedno osnivač vodiča, jedan od najutjecajnijih opinion lidera po pitanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja, te Laura Marinelli, novinarka i kušačica maslinovih ulja. U realizaciji vodiča sudjeluju i talijanski te međunarodni kušači i drugi stručnjaci za maslinova ulja.

Stručnjacima i potrošačima Flos Olei služi kao priručnik i vodič kroz upoznavanje maslinarstva s različitih aspekata. Namijenjen je, kako ističu izdavači, ljubiteljima dobre hrane i pića, ali i stručnjacima s području maslinarstva, agronomima, maslinarima, tehnolozima, kao i ugostiteljima.

 

Autor: Z. G.

Izvor: morski.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.