PREDAVANJE “ALBANSKE OBITELJI U DUBROVNIKU I DUBROVČANI NA KOSOVU” U OKVIRU FESTE SV. VLAHA

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a u okviru Feste sv. Vlaha, u četvrtak 26. siječnja s početkom u 18 sati u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik, dr. sc. Vinicije Lupis održat će predavanje na temu Albanske obitelji u Dubrovniku i Dubrovčani na Kosovu. Na predavanju će biti riječi o kulturnim vezama Hrvata i Albanaca koji se mogu pratiti kroz dugi niz stoljeća

0
U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, a u okviru Feste sv. Vlaha, u četvrtak 26. siječnja s početkom u 18 sati u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik, dr. sc. Vinicije Lupis održat će predavanje na temu Albanske obitelji u Dubrovniku i Dubrovčani na Kosovu. Na predavanju će biti riječi o kulturnim vezama Hrvata i Albanaca koji se mogu pratiti kroz dugi niz stoljeća.
Početkom 13. stoljeća Dubrovnik je sklopio trgovački ugovor o slobodi trgovine s Dimitrijem, sinom albanskog velikaša Progona, koji je bio gospodarem teritorija između Lješa, Drača i Ohrida (1208. – 1216.). Postojanje živih trgovačkih veza s Albanijom potvrđuje dubrovački statut iz 1272., gdje se u XXIV. poglavlju druge knjige spominju albanski gradovi Drač, Valona i područje Arbanona (Kruja).
Također će biti riječi o spomenu albanskog jezika u Dubrovniku, o njihovom nacionalnom imenu, albanskim svećenicima u Dubrovniku gdje je njjihov veliki broj posljedica progona katolika koje je provodila srpska dinastija Nemanjića, odnosno srpski kralj Dušan, kasniji car te o ostalim kulturnim fenomenima koji povezuju Hrvate i Albance.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.