O BRAČNIM SAVEZIMA ZRINSKIH I FRANKOPANA

Predavanje pod nazivom održao sam u srijedu 15.11.2023. u velebnom prostoru Zmajske dvorane Kule nad Kamenitim vratima u organizaciji Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" i Zmajskog stola u Karlovcu u prisustvu Velikog meštra Mislava Grgića

Tomislav Beronić (AUTOR), Kamenita vrata
0
Predavanje pod nazivom održao sam u srijedu 15.11.2023. u velebnom prostoru Zmajske dvorane Kule nad Kamenitim vratima u organizaciji Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Zmajskog stola u Karlovcu u prisustvu Velikog meštra Mislava Grgića

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

Nazočne u ulozi domaćina pozdravio meštar obredničar Željko Heimer.
Kneževske porodice Zrinski i Frankopani pojavile su se na povijesnoj pozornici otprilike u isto vrijeme, krajem 11. i početkom 12. stoljeća i napustile su je također otprilike u isto vrijeme krajem 17. i početkom 18. stoljeća. U početku Zrinski se nisu zvali Zrinski, niti su se Frankopani nazivali Frankopanima. Zrinski su se koristili starim plemenskim imenom Šubići odnosno prema glavnom posjedu Bribirski, a Frankopani su tada nosili naziv Krčki.
U tih oko 600 godina prisustva na povijesnoj sceni zaključili su četiri bračna saveza učvršćujući njima međusobne političke odnose.
Prva dva braka zaključena su gotovo istodobno nakon ratnih sukoba između tada hrvatskog bana Mladena II. Šubića i snaga hrvatsko-ugarskog kralja Karla Roberta. Vojska kneza Fridrika III. Krčkog borila se na kraljevoj strani, a protiv bana Mladena se okrenuo i njegov brat Pavao II. kojega je kralj nakon vojne pobjede imenovao novim banom.
Možemo slobodno reći da su knezovi Krčki i Šubići međusobno zamijenili nevjeste i to obje istog imena – Elizabeta.
Tako je knez Fridrik Krčki oženio svog sina Dujma III. za kneginju Elizabetu Šubić, a knez Pavao II. Šubić, hrvatski ban, oženio je kneginju Elizabetu Krčki, kćer kneza Fridrika.
Sin kneza Pavla i kneginje Elizabete kršten je imenom Juraj V. Šubić, međutim, kad je s kraljem zamijenio posjed Ostrovica za posjed Zrin, uzima prezime Zrinski i piše se kao Juraj I. Zrinski.
Tako možemo reći da su po ženskoj lozi svi od imena Zinski napola Frankopani, odnosno Krčki. Bilo je to oko 1329. godine.

Sljedeći bračni savez dogodio se 17. lipnja 1543. godine kada je knez Nikola IV. Zrinski oženio kneginju Katarinu Frankopan i u miraz dobio čak 25 gradova koje je naslijedila od svog djeda, kneza Bernardina (do tada je Zrinski imao 17 gradova odnosno posjeda), čime je porodica Zrinski postala najbogatija hrvatska kneževska porodica.

Slavnu smrt kneza u obrani Sigeta opjevao je Ivan pl. Zajc u operi Nikola Šubić Zrinski.
I za kraj nam ostaje najpoznatiji bračni savez između kneza Petra IV. Zrinskog i kneginje Ane Katarine Frankopan. Taj brak završio je tragično pogubljenjem Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, polubrata kneginje Ane Katarine u Bečkom Novigradu (njemački Wiener Neustadt, mađarski Bécsújhely), Kneginja Ana Katarina internirana je u samostan u Grazu u kojemu je umrla na današnji dan 16. studenog 1743. godine. Počivala u miru.

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=YmfdWE3q5CU

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.