Đuro Vidmarović: Nagrada za životno djelo u Lipovljanima

U petak, 17. ožujka 2023. godine na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Lipovljani dodijeljena mi je „Nagrada za životno djelo“. Nagrađen sam za književni, prevodilački, politički i diplomatski rad, a povod je bila 75. obljetnica moga rođenja i 50. obljetnica književnog djelovanja

0
U petak, 17. ožujka 2023. godine na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Lipovljani dodijeljena mi je „Nagrada za životno djelo“. Nagrađen sam za književni, prevodilački, politički i diplomatski rad, a povod je bila 75. obljetnica moga rođenja i 50. obljetnica književnog djelovanja
Ja sam, kako se kaže, domaći sin, rođen 1. travnja 1947. u selu Piljenice koje pripada Općini i Župi Lipovljani. U tisku mi je i knjiga posvećena Lipovljanima. Nagradu su dodijelili načelnik Općine, Nikola Horvat i predsjednik Općinskog vijeća, Tomislav Lukšić.
Osim Nagrade, dodijeljena su i Priznanja: domaćem povjesničaru i kulturnom djelatniku Nikoli Zemanu, Športskom ribolovnom društvu „Šaran“ i udruženju penzionera. Na iznenađenje dobitnika Nagrade i dobitnika Priznanja, na Svečanoj sjednici pojavio se i predsjednik Republike RH, Zoran Milanović sa svojim najbližim suradnicima, te veleposlanik Republike Češke u RH, Nj. E. g. Milan Hovorka.
Svečana sjednica je bila odlično priređena s odgovarajućim protokolom. Žao mi je što sam prekasno saznao za dolazak državnog Poglavara tako da delegacija Ogranka Društva književnika Sisačko-moslavačke županije, predvođena predsjednikom Sinišom Matasovićem, nije mogla „probiti“ protokolarni i zaštitarski kordon, unatoč mojim nastojanjima. Ovim im se putem ispričavam, uz napomenu kako mi je njihova nazočnost bila vrlo važna.
Ja sam se u ime nagrađenih zahvalio Načelniku i Općinskome vijeću na iskazanoj časti, te državnome Poglavaru što je svojom nazočnošću uveličao ovaj događaj. Gospodin Zoran Milanović je održao vrlo sadržajan, smirujući i koncilijantan govor.
Kasnije se sa mnom zadržao u kraćem razgovoru gdje smo evocirali sjećanja na početke rada u Ministarstvu vanjskih poslova. Zahvaljujem mu na komplimentima. Tim više što nije imao razloga izgovarati ih diplomatski. Mlađi je čovjek od mene, a kada se on aktivirao kao političar, ja sam se već umirovio.
Dan općine Lipovljani posvećen je sv. Josipu, patronu Župne crkve u kojoj sam kršten i firman. Želio bih pohvaliti načelnika Opčine Lipovljani, Nikolu Horvata i predsjednika Općinskog vijeća, Tomislava Lukšića. Riječ je o mladim ljudima koji zrelo, uravnoteženo i odgovorno upravljaju Općinom.
Predsjednik Općinskog vijeća je u uvodnom izlaganju iznio rezultate njihovoga rada koji su predočeni i u vrlo uspješnim dokumentarnim filmom. Kako ne bi bilo dileme: Nagrada koju sam dobio ne sadrži novčani ekvivalent. Ona je povijesna činjenica i njena je vrijednost u simbolici.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.