Pustinjački samostan sv. oca Josipa na Pelješcu

smart
0

Ovaj samostan, kao važan dio hrvatske duhovno-kulturne baštine se nalazi na otoku Pelješcu pored crkve sv. Kuzme i Dujme. Pripada u muški ogranak Karmela Božjeg milosrđa.

U veljači 2020. godine je posvećen prvi dio gradnje ovog samostana koji uključuje novoizgrađene eremitorije (pustinjačke kućice). Eremitoriji su pustinjačka obitavališta koja obuhvaćaju molitveni, stambeni i radni prostor za jednog redovnika povezan u skladnu cjelinu jedne izdvojene, male i skromne kućice zajedno s malenim osobnim vrtom i u blizini sa susjednim eremitorijima. Na taj način omogućen je s jedne strane produženi boravak u intimi molitve s Gospodinom, a s druge strane zajedništvo s drugim članovima zajednice koje se konkretizira ponajviše u zajedničkom slavlju Euharistije, određenih molitvenih časova i pobožnosti te dijeljenju odgovornosti života kroz rad i zajedničko svjedočenje i navještaj.

Osim ovoga, samostan je posvećen sv. Josipu kojeg se u Karmelu časti kao duhovnog oca, a prema članovima ovog reda, Karmela Božjeg milorđa, po njegovom zagovoru su se dogodila brojna uslišanja molitvi. Njegov zagovor je prvenstveno bio presudan kod prikupljanja sredstava i početka gradnje samostana te ljudi koji su dobrovoljno pomogli u gradnji. Daljnja izgradnja bi uključivala obnovu ruševine stare župne crkve koja je spaljena i napuštena u drugom svjetskom ratu, a služila bi za zajedničke prostorije i gostinjac.

Kao i dosad, dubrovački biskup je pozvao sve vjernike da se nastave utjecati zagovoru sv. Josipa kako bi se izgradnja ovog samostana nastavila. Nesumnjivo bi to bio još jedan dodatak duhovne baštine i oaze za sve koji traže susret s Bogom u tišini.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.