Vinagorsko župno proštenje i otvorenje izložbe “Vinagora u očima promatrača“

0

VinagoraVinagorska župa Pohoda Blažene Djevice Marije svečano je proslavila svoje župno proštenje tradicionalno prvu nedjelju u srpnju.
Svečana proslava započela je već u subotu, 2. srpnja, pucanjem članova udruge “Vinagorska kubura“ i pobožnošću svete krunice, nakon koje je uslijedila sveta misa koju je predvodio pregradski župnik, vlč. Ivan Mikec.

U svojoj propovijedi, vlč. Mikec je progovorio o važnosti svetišta u životu svakog vjernika i hodočasnika. Podsjetio je župljane na slavnu povijest prošteništa Majke Božje Vinagorske, u koje su svojevremeno hodočastili brojni hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije. Potaknuo je župljane da ustraju, unatoč iseljavanju i smanjenju broja stanovnika, na vraćanju starog sjaja svome svetištu, koje ostaje u vječnom sjećanju svakoga tko se barem jednom uspne na lijepi vinagorski breg.

Majka Božja Vinagorska

Po završetku mise, u procesiji sa svijećama, vjernici su ispratili tron Majke Božje Vinagorske u obližnju kapelicu sv. Barbare, gdje je dočekao sljedeće jutro.

Majka Božja Vinagorska

U nedjelju, 3. srpnja, proštenje ja započelo procesijom od kapelice sv. Barbare, odakle je tron ponovno prenesen u crkvu. Procesiju su uveličale marijanske pjesme i zvuci Vinagorske limene glazbe. Svečano misno slavlje predvodio je preč. Vladislav Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata. U svojoj propovijedi, osvrnuo se lik Majke Božje, koja svojim krjeposnim životom prenosi važnu poruku o majčinstvu, koje u suvremenom svijetu doživljava preobrazbu i odmiče se od Božjeg plana za čovjeka. Po završetku mise, brojni vjernici iz vinagorske, ali i susjednih župa, prošli su oko oltara.

Vinagora

Program proslave nastavio se u galeriji vinagorskog samostana, gdje je posebno za ovu prigodu postavljena i svečano otvorena izložba “Vinagora u očima promatrača“. Radi se o izložbi slika koje župljani i prijatelji Župe Pohoda BDM imaju u svojim domovima, a prikazuju baroknu crkvu Majke Božje Vinagorske. Oni su svoje slike posudili za potrebe izložbe, pa su tako posjetitelji mogli razgledati djela koja različitim tehnikama i na temelju različitih vizija autora, od kojih neki čak nikada nisu ni posjetili Vinagoru, prikazuju svu raskoš i posebnost vinagorske ljepotice.

Vinagora

U programu otvorenja nastupio je zbor mladih, otpjevavši nekoliko prigodnih pjesama, a prisutnima se obratila i Gordana Krizmanić, vlasnica jednog od izloženih radova, djela vinagorskog slikara Tihomira Lončara. Istaknula je kako je vrijedna slika pod nazivom “Proštenje na Vinagori“ na prodaju, a dobivenim sredstvima ispunila bi se posljednja želja njezinog pokojnog supruga Borisa Krizmanića, koji je najzaslužniji za nastanak monografije “Vinagora i okolica“. Naime, prodaja slike omogućila bi izradu vitraja za crkvu Majke Božje Vinagorske.
Posjetitelji su se zadržali na prigodnom druženju po završetku otvorenja, a svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 11. rujna.

Jelena Jazbec

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.