Vinagorsko župno proštenje i otvorenje izložbe “Vinagora u očima promatrača“

0

VinagoraVinagorska župa Pohoda Blažene Djevice Marije svečano je proslavila svoje župno proštenje tradicionalno prvu nedjelju u srpnju.
Svečana proslava započela je već u subotu, 2. srpnja, pucanjem članova udruge “Vinagorska kubura“ i pobožnošću svete krunice, nakon koje je uslijedila sveta misa koju je predvodio pregradski župnik, vlč. Ivan Mikec.

U svojoj propovijedi, vlč. Mikec je progovorio o važnosti svetišta u životu svakog vjernika i hodočasnika. Podsjetio je župljane na slavnu povijest prošteništa Majke Božje Vinagorske, u koje su svojevremeno hodočastili brojni hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije. Potaknuo je župljane da ustraju, unatoč iseljavanju i smanjenju broja stanovnika, na vraćanju starog sjaja svome svetištu, koje ostaje u vječnom sjećanju svakoga tko se barem jednom uspne na lijepi vinagorski breg.

Majka Božja Vinagorska

Po završetku mise, u procesiji sa svijećama, vjernici su ispratili tron Majke Božje Vinagorske u obližnju kapelicu sv. Barbare, gdje je dočekao sljedeće jutro.

Majka Božja Vinagorska

U nedjelju, 3. srpnja, proštenje ja započelo procesijom od kapelice sv. Barbare, odakle je tron ponovno prenesen u crkvu. Procesiju su uveličale marijanske pjesme i zvuci Vinagorske limene glazbe. Svečano misno slavlje predvodio je preč. Vladislav Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata. U svojoj propovijedi, osvrnuo se lik Majke Božje, koja svojim krjeposnim životom prenosi važnu poruku o majčinstvu, koje u suvremenom svijetu doživljava preobrazbu i odmiče se od Božjeg plana za čovjeka. Po završetku mise, brojni vjernici iz vinagorske, ali i susjednih župa, prošli su oko oltara.

Vinagora

Program proslave nastavio se u galeriji vinagorskog samostana, gdje je posebno za ovu prigodu postavljena i svečano otvorena izložba “Vinagora u očima promatrača“. Radi se o izložbi slika koje župljani i prijatelji Župe Pohoda BDM imaju u svojim domovima, a prikazuju baroknu crkvu Majke Božje Vinagorske. Oni su svoje slike posudili za potrebe izložbe, pa su tako posjetitelji mogli razgledati djela koja različitim tehnikama i na temelju različitih vizija autora, od kojih neki čak nikada nisu ni posjetili Vinagoru, prikazuju svu raskoš i posebnost vinagorske ljepotice.

Vinagora

U programu otvorenja nastupio je zbor mladih, otpjevavši nekoliko prigodnih pjesama, a prisutnima se obratila i Gordana Krizmanić, vlasnica jednog od izloženih radova, djela vinagorskog slikara Tihomira Lončara. Istaknula je kako je vrijedna slika pod nazivom “Proštenje na Vinagori“ na prodaju, a dobivenim sredstvima ispunila bi se posljednja želja njezinog pokojnog supruga Borisa Krizmanića, koji je najzaslužniji za nastanak monografije “Vinagora i okolica“. Naime, prodaja slike omogućila bi izradu vitraja za crkvu Majke Božje Vinagorske.
Posjetitelji su se zadržali na prigodnom druženju po završetku otvorenja, a svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 11. rujna.

Jelena Jazbec

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.