Ožujska Kana: Korizmeni ekološki ispit savjesti

Korizmeno vrijeme prigodno je za intenzivni rast u vjeri. Poziv na svetost dolazi do izražaja na poseban način, a korizmena Kana svojim prilozima osvjetljava put svjedočeći da se težnja prema svetosti očituje u mnogobrojnim koracima

0

Korizmeno vrijeme prigodno je za intenzivni rast u vjeri. Poziv na svetost dolazi do izražaja na poseban način, a korizmena Kana svojim prilozima osvjetljava put svjedočeći da se težnja prema svetosti očituje u mnogobrojnim koracima

Jedan od alata na putu svetosti je ispit savjesti. Đurica Pardon piše o korizmenom ekološkom ispitu savjesti u rubrici Putovima cjelovite ekologije. Ekološki problemi postali su dio našeg svakodnevnog života. Ekološko djelovanje i svijest o potrebi prepoznavanja ekoloških obveza proizlazi iz osnovnih i temeljnih uvjerenja vjernika pa su na taj način sastavni dio kršćanske vjere.

Josip Grbac u Pitanju sadašnjeg trenutka piše o roditeljstvu na udaru u kontekstu najnovije inicijative europske povjerenice za jednakost u Europskoj uniji Helene Dalli, prema kojoj bi trebalo osigurati da „roditeljstvo uspostavljeno u jednoj zemlji članici EU bude priznato u cijeloj Europskoj Uniji“. Grbac se pita želi li nam Europska komisija i njezina povjerenica sugerirati kako je obitelj nekakav „relikt prošlosti“ koji treba eliminirati i prepustiti svakomu da radi što ga je volja, pa i onda kada posljedice takve samovolje pogađaju i djecu.

Jerko Valković pod naslovom Etike umjetne inteligencije piše o sve izraženijem nestajanju granica između onoga što se donedavno smatralo ljudskim i pripisivalo čovjeku te onoga što se smatralo da je plod djelovanja tehnike. Situacija nadiruće umjetne inteligencije suočava nas s pitanjima etike algoritama i umjetne inteligencije. Potpisan je i dokument Papinske akademije za život i nekih velikih kompanija koje se bave razvojem umjetne inteligencije.

Prigodom Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom (21. ožujka), Martina Vuk Grgić razmišlja o Downovom sindromu i Tijelu Kristovom. U kulturi koja, s jedne strane, objektivizira i komercijalizira tjelesno, osobe s invaliditetom na posebnom su udaru jer će biti ne samo stigmatizirane nego i isključene kao tjelesno nesposobne u ispunjavanju normalnih zadaća i životnih funkcija. No svačije je tijelo važno i kao takvo ima udjela u Kristovu Tijelu. Bitna je otvorenost uma pri susretu s osobama s Downovim sindromom i svakom drugom osobom različitom od naših očekivanja.
Ove i brojne druge zanimljive članke pronađite u korizmenoj, ožujskoj Kani.

Na Kanu se možete pretplatiti i primati ju svakog mjeseca na svoju adresu za svega 22,00 EUR godišnje e-mailom na pretplata@ks.hr , a tiskano ili eIzdanje omiljene kršćanske revije može se naručiti i pojedinačno.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.