Kolakušić razotkrio tzv. analitičare: Njihovo neznanje je zastrašujuće

Upravo ste ponovili da želite biti istodobno ministar pravosuđa i policije. Mnogi su tu vašu izjavu protumačili kao namjeru da obnovite totalitarni sustav u kojem biste bili neprikosnoveni vladar...

0

 

Upravo ste ponovili da želite biti istodobno ministar pravosuđa i policije. Mnogi su tu vašu izjavu protumačili kao namjeru da obnovite totalitarni sustav u kojem biste bili neprikosnoveni vladar.

KOLAKUŠIĆ: Razina nepoznavanja temeljnih odrednica društveno političkog uređenja modernih demokracija od strane pojedinih „političkih komentatora“ je zastrašujuća. Dovesti ujedinjenje ministarstva pravosuđa i policije u svezu s diktaturom i govoriti da se radi o spajanju nespojivih grana vlasti ukazuje na težak stupanj opće neinformiranosti. Radi se o pojmovima koji su poznati svakom pučkoškolcu, a i svatko se može upoznati s njima na internetu. Naime, ministarstvo policije je dio izvršne vlasti isto kao i ministarstvo pravosuđa.

Sudsku vlast u hrvatskoj obnašaju sudovi, a ne ministarstva. No, da im bude još lakše shvatiti o čemu se radi, najlakše je dati primjer nespojivosti i miješanja različitih grana vlasti. Kada bih istovremeno bio ministar pravosuđa i predsjednik Vrhovnog suda tada bi se radilo o nedopuštenom spajanju dviju grana vlasti. Nadalje, hrvatska ima 30 ministarstva od kojih se neka nazivaju ministarstvima, a neka središnjim državnim uredima da bi se prikrio njihov stvarni broj. Sada se postavlja pitanje kakvi su to diktatori u drugim državama Europske unije koji imaju samo 10 ministarstva. Odgovor se nameće sam po sebi, veliki, pa svaki njihov ministar uzurpira vlast iz nekoliko naših ministarstva.

Tko određuje ministre? Odgovor je ponovno prilično jednostavan – predsjednik vlade. Može li ministar bilo kojeg ministarstva provesti ikakvu reformu ako iza njega ne stoji 76 ruku koje će izglasati zakone koji su nužni za reforme? Ne može. Može li predsjednik vlade primati dvije plaće? Ne može. Može li predsjednik vlade biti i ministar u istoj vladi? Može. Na posljetku je potrebno prokazati uistinu „diktatorski nastrojene vlade“ u Europi koje imaju jedinstveno Ministarstvo pravosuđa i policije. Počinimo sa Švicarskom i njezinom ministricom Pravde i policije Karin Keller-Sutter, preko dalekog sjevera i Norveške pa sve do Nizozemske koja je „poznata“ po raznim oblicima ograničavanja slobode građana.

 

 

Izvor: gradjanizamislava.org

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.