Krvavi četvrtak (5. prosinac): Prosinačke žrtve u Zagrebu

0

Ovako izgleda mitraljez ‘Schwarzlose’ kojim je brat djeda Vesne i Zorana Pusića Grga Anđelinović na današnji dan 1918. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu poubijao mirne demonstrante. Nenaoružani prosvjednici, pripadnici 25. i 53. pješačke domobranske pukovnije klicali su hrvatskoj republici i protivili se ujedinjenju Države SHS sa kraljevinom Srbijom.

No za njihovu je namjeru po svojim doušnicima doznao već ranije Grga Anđelinović, netom imenovani šef policije u Zagrebu i razmjestio na kuće broj 6 i 21 tri ovakva mitraljeza. Kad je povorka građana došla na Jelačićev trg, istog trenutka na masu ljudi otvorena vatra, bez milosti ili znaka upozorenja. Trg se napunio krvavim tijelima. Grga Anđelinović je, kažu, osobno pucao iz jednog od mitraljeza u građane. Bila je to snažna poruka Hrvatima o tome gdje im je u Jugoslaviji mjesto.

‘Po svojoj dužnosti smatrao sam da treba prvi da počnem i ja se tim krvavim rukama ponosim’, te je riječi izgovorio Grga Budislav Anđelinović na beogradskoj Skupštini održanoj 26. travnja 1921. godine.

Ruke je okrvavio naredivši otvaranje vatre iz tri ‘Shwarzlose‘ 8-milimetarska teška mitraljeza na nenaoružane prosvjednike protiv uspostave Jugoslavije na današnji dan, 5. prosinca 1918. godine. Taj dan ostat će zapamćen kao ‘krvavi četvrtak‘ – ili, bolje reći, zaboravljen od Zagrepčana. Nema cvijeća na godišnjicu pokolja ispod spomen ploče postavljene na zgradi broj 11 na trgu. Malo tko je ikad čuo za prosinačke žrtve.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.