Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, gostovao je u Dnevniku D Federalne televizije. Među ostalim, kazao je da Hrvati u Bosni i Hercegovini trebaju dobiti veća prava, jer „treba pomoći najmanjem od trojice braće“, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Danas je Zastupnički dom Parlamenta BiH Zorana Tegeltiju (SNSD) imenovao mandatarom za sastavljanje novog saziva Vijeća ministara: Komentirajući deblokadu procesa formiranja vlasti na razini BiH Inzko je kazao da građani ne trebaju biti zahvalni jer su na ovaj korak čekali predugih 13 mjeseci, ali da je to ipak dobra stvar jer, kako kaže, vlada mora vladati.

Urednica Dnevnika D na probošnjačkoj “Federalnoj televiziji”, Aida Mujan, ustvrdila je HDZ BiH uvjetuje formiranje vlasti u FBiH izmjenom Izbornog zakona koji je u koliziji s presudom suda za ljudska prava „Sejdić i Finci“.

„Do kada će HDZ BiH ići kontra demokratskih načela“, ushićeno je upitala Mujan Inzka, prešućujući kako je ono što traži HDZ i HNS u skladu s presudom Ustavnog suda BiH i demokratskim načelima.

Inzko smatra kako Hrvati nastupaju sa željom da se izborni zakon mijenja.

„Mislim da Hrvati brane svoje pozicije. Oni žele da se izborni zakon mijenja i da u tom pogledu budu zadovoljni. Već je bilo više pokušaja da se to učini jer je nedostajalo malo više povjerenja. Na tome treba raditi u budućnosti, ali paralelno treba raditi na rješenju za Mostar“, rekao je Inzko podsjetivši na jučerašnji sastanak međunarodnih dužnosnika u BiH s Čovićem i Izetbegovićem.

„Paralelno treba raditi na oba polja, ali to ne treba povezivati. Jedna stvar je važna i hitna, a to je Mostar. Druga stvar je važna i malo manje hitna, pošto će izbori na državnoj razini biti 2022. godine“, rekao je Inzko.

Novinarka FTV-a upitala je sugovotnika kako komentira „istupe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koji nam često nisu naklonjeni?“

Inzko je kazao da su političari iz BiH adresa za postavljanje takvih pitanja, a da se, kada je riječ o migrantima, treba držati brojki i činjeničnog stanja.

Na sljedeće tendenciozno pitanje voditeljice Dnevnika D, u kojem je od Inzka tražila komentar postupka „jednog državnog dužnosnika u kojima se veličaju ratni zločinci i u kojima se otvoreno miješa u unutarnje stvari jedne države, govoreći da su Hrvati ovdje ugroženi“, Inzko je kazao da treba pokazati širokogrudnost.

-Hrvatima treba dati više nego što imaju jer najmanjem bratu treba pomoći najviše i tu imam simpatije, rekao je visok predstavnik.

Odgovarajući na pitanje jesu li Hrvati previše zastupljeni u bh. institucijama Inzko je kazao da treba pogledati brojke.

„Sve se može ustvrditi čistom statistikom i bez emocija, onda će svakome biti bolje. Na osnovu tog pregleda može se ići dalje i ususret Hrvatima“, kazao je Inzko nakon čega je voditeljica Mujan naprasno prekinula razgovor prosvjedno odjavljujući emisiju.

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo