KRVAVI PROSINAC U SOTINU: Pobio civile, pa se nagodio sa sudom

"Zločinici šeću, a naših najmilijih nema. Hoćemo istinu."

0

Za pripadnike TO Sotin, miliciju, četnike i JNA, pad Vukovara u studenom nije značio kraj iživljavanja.

Prigradsko naselje Sotin žrtvu je podnosilo još cijeli prosinac kada su navedene srpske snage u tom mjestu činile strahovite zločine nad civilima.

Masovna grobnica pronađena je 2013.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije (TRZS) je, na temelju istražnog postupka, u travnju 2013. priopćilo da je na lokaciji u okolini Vukovara u napuštenoj klaonici nađena masovna grobnica s posmrtnim ostacima hrvatskih civila ubijenih 1991. u Sotinu i tu je informaciju dostavilo Državnom odvjetništvu RH. U masovnoj grobnici, zapravo napuštenoj klaonici pored Sotina, u travnju 2013. godine nađeni su posmrtni ostaci 13 ubijenih civila.

Optuženima suđeno 2015.

Dvije godine nakon tog otkrića, za ubojstva ili sudjelovanja u ubojstvima ukupno 16 civila nesrpske nacionalnosti koja su se dogodila u prosincu 1991., na beogradskom sudu optuženi su trojica nekadašnjih mještana Sotina – Žarko Milošević, Dragan Lončar i Mirko Opačić, te pripadnik nekadašnje JNA Miodrag Milinković i Dragan Mitrović, pripadnik Teritorijalne obrane iz Srbije.

Najveći krivac postigao nagodbu

Kroz suđenje se ispostavilo da je najviše krivnje za ova zlodjela snosio Žarko Milošević kojeg su ostali osuđeni prokazali za gotovo sva ubojstva.  Optuženi Mirko Opačić je kazao na sudu da je upravo Žarko Milošević s još nekoliko osoba u prostorijama mjesne zajednice Sotin sačinjavao popise Hrvata i nesrpskog stanovništva u Sotinu za iseljenje i razmjenu kuća, a dodao je i kako je Opačić “prije ovih ubojstava imao i druga”. Ustrajao je u tome da nije kriv i odgovoran za ubojstvo 13 sumještana u prosincu 1991., te da je ponosan što “nitko od 30 Hrvata koji su saslušani tijekom istrage u Hrvatskoj” njega nije spomenuo kao osobu s kojom je bio u u bilo kakvom sukobu.

Na žalost, Žarko Milošević u ovom je procesu imao status okrivljenog suradnika te je postigao nagodbu s tužiteljstvom. Iako je za ovaj zločin zakonski predviđena kazna od 20 godina, Miloševiću je za ova masovna ubojstva civila dosuđeno samo devet godina zatvora.

 

Autor: Snježana Vučković

Izvor: dnevno.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.