Blokada tenkovske kolone u Pologu, 7. svibnja 1991.

Hrvati iz zapadne Hercegovine zaustavili su tenkovsku kolonu JNA između Mostara i Širokoga Brijega (Lištice, kako je komunistička vlast preimenovala Široki Brijeg) koja je navodno išla na planirane vojne vježbe

Izvor: Slike: polog_1991.-brotnjo.info; sirokibrijeg.info
0

 

Hrvati iz zapadne Hercegovine zaustavili su tenkovsku kolonu JNA između Mostara i Širokoga Brijega (Lištice, kako je komunistička vlast preimenovala Široki Brijeg) koja je navodno išla na planirane vojne vježbe.

Goloruki Hrvati su na izlazu iz Pologa (mjesto se nalazi između Mostara i Širokoga Brijega) zaustavili kolonu tenkova JNA koja je krenula prema obali. Kolona je zaustavljena 7. svibnja 1991., dan nakon splitskoga prosvjeda. JNA je krenula na zauzimanje dijelova Hrvatske i Hercegovine, a tvrdili su da idu na redovnu vojnu vježbu. U dužini od nekoliko kilometara postavljeni su kamioni poprijeko koji su zapriječili kolonu od 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne. Zahtjev hrvatskih prosvjednika bio je povratak u vojarnu iz koje su došli.

Pregovore su vodili (sa zapovjednikom mostarskoga garnizona JNA pokovnikom Milojkom Pantelićem) predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, širokobriješki gvardijan fra Mladen i Jure Skoko. Prosvjednici su bili disciplinirani, a pridružili su im se ljudi iz Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškog, Imotskoga.

Vojna komanda JNA inzistirala je na prolasku kolone pa je pokušala dostaviti i bojne otrove i zaštitne maske za proboj. Pokušaj nije uspio. Širokobriješke žene su za ročnike JNA pripremile hranu i napitke.

JNA je izvršila desant na općinu Široki Brijeg. Desanti su izvršeni na područjima sela Ledinac i na području sela Vranić. Općina Široki Brijeg bila je prometno blokirana. U rješavanje krize uključilo se političko vodstvo Bosne i Hercegovine. Na poziv predsjednika dr. Franje Tuđmana i političkoga vodstva BiH izvršena je deblokada. Nakon tri dana kolona je krenula prema jugu. Zastoj je koristio za pripremu obrane.

 Plan JNA bio je blokiranje zapadne i južne Hercegovine te odsjecanje i presjecanje Dalmacije na tri dijela (takozvani plan „RAM“). 

O blokadi kolone JNA snimljen je 2012. godine dugometražni dokumentarni film „Tri dana“ redatelja Zdenka Jurilja.

Slike: polog_1991.-brotnjo.info; sirokibrijeg.info

 

Izvor: http://hu-benedikt.hr

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=O6KZxTkolaw&t=210s

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.