Srbija: Đaci uče da su Beograd i Čačak bili deo Hrvatske

Ovdje srbski ‘istoričari’ po tko zna koji put ponavljaju mantre …a la Deretić; Isus Krist, Rimljani, Gali, Sumerani, amebe… sve su to bili Srbi, a Srbija je nekad bila … od Tokiya do Milwaukee-a – našalili bi smo se

0

Ovaj smiješan naslov je iz Kurir.rs-a, nakon što je jedna normalna grupa srbijanskih povjesničara napokon, bar djelomično rekla istinu (ili je bila prinuđena na to); da je Raška graničila s Bugarskom na istoku, te s Hrvatskom na jugu, zapadu i sjeveru, te da je tada Beograd bio u Hrvatskoj, a trogranica Hrvatske, Raške i Bugarske bila negdje na Moravi u širem području Čačka.

Bez obzira što su zaboravili reći da je i Raška bila hrvatska velika županija, ali i ovo je bilo previše, posebno ono najbolnije – da je Beograd bio u Hrvatskoj… evo što piše Kurir…

‘U tematskom atlasu za predmet Priroda i društvo za četvrti razred osnovnih škola u Srbiji, izdavača “Novi logos”, objavljena je karta Balkana iz 9. veka na kojoj Hrvatska obuhvata dobar deo današnje Srbije, poput Šumadije i Beograda, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i deo Albanije!

Na toj karti predstavljena je “najstarija država Raška”, od koje se istočno nalazi Bugarska, jugoistočno Vizantija, a zapadno, severno i južno Hrvatska! Prema ovom je zapadna granica Raške s Hrvatskom na Drini, severna na Zapadnoj Moravi, jugoistočna blizu ušća Drima na teritoriji današnje Albanije, a negde u širem rejonu Čačka je tromeđa Hrvatske, Bugarske i Raške, od koje granična linija između Hrvatske i Bugarske ide na severoistok, južno od Smedereva seče Veliku Moravu i izbija na Dunav. Kao autori ovog atlasa navedeni su dr Aleksandar Kandić, dr Gordana Subakov Simić, Željko Vasić, Damir Živković i Ivan Matejić!

Istoričar Radovan Damjanović kaže da su autori ove karte očigledno bili inspirisani granicama zloglasne Nezavisne države Hrvatske (NDH).

– Nije lepo da naša deca uče ovakve netačne stvari iz srpskih udžbenika, ali nažalost, to nije prvi put i dešava već dugi niz godina. Nažalost, mi uopšte nemamo bar jedan solidan istorijski atlas ni za osnovnu, a ni za srednju školu, što mora da se ispravi – kaže Damjanović za Kurir…’

Ovdje srbski ‘istoričari’ po tko zna koji put ponavljaju mantre …a la Deretić; Isus Krist, Rimljani, Gali, Sumerani, amebe… sve su to bili Srbi, a Srbija je nekad bila … od Tokiya do Milwaukee-a – našalili bi smo se.

Izvor: croativ.net

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.