Legende o hrvatskom grbu

(VIDEO) Teritorij Hrvatske od staroga vijeka do osmanlijskih osvajanja

0

Iako najstariji sačuvani hrvatski grb potječe s kraja 15. st., postoje legende o kojem se njegovo porijeklo smješta u vrijeme narodnih vladara. Prema jednoj od njih, grb je nastao u vrijeme kralja Stjepana Držislava. Nakon što su kralja zarobili Mlečani, mletački dužd Petar II. Orseolo čuo je da dobro igra šah. Stoga ga je izazvao na tri partije, obećavši mu slobodu ukoliko pobijedi.

Stjepan Držislav je pobijedio sve tri partije i time zadobio slobodu, a prema nekim verzijama priče i vlast nad dalmatinskim gradovima. Kao sjećanje na svoju pobjedu stavio je nas svoj grb šahovnicu.

Legenda je nastala u 19. st., pa ju ne možemo prihvatiti kao povijesnu istinu, već ponajprije kao odraz vremena u kojem je nastala (buđenje hrvatske nacionalne svijesti).

Prema drugim legendama, bijelo i crveno polje na grbu simboliziraju Bijelu i Crvenu Hrvatsku, odnosno da bijela simbolizira samostalnost Hrvatske, a crvena njen podređeni položaj. Ne postoje pouzdani izvori koji bi potvrdili istinitost tih tvrdnji.

Kao zanimljivost o hrvatskom grbu možemo izdvojiti činjenicu da se broj polja na njemu povijesno kretao od 9 do 64, a današnji broj (25) službeno je utvrđen tek uspostavom NDH 1941. godine.

Piše: Boris Blažina

Izvor: povijest.hr

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=Ewqkp6zemUA

Teritorij Hrvatske od staroga vijeka do osmanlijskih osvajanja // Territory of Croatia from the Ancient Times to the Ottoman Conquest Povijesni zemljovid uz izložbu „Varvaria / Breberium / Bribir: razotkrivanje slojeva“, Hrvatski povijesni muzej Autorica koncepcije: Nikolina Mađar, Hrvatski povijesni muzej Stručna suradnica: Iva Katarina Pugelnik, Hrvatski povijesni muzej Animacija i oblikovanje: NIKMON produkcija www.nikmon.com Zagreb, 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.