Libanon, zemlja sretnog susreta neba i zemlje

"Crkva do crkve, slika do slike, Gospini kipovi u glavnom gradu Bejrutu, jasno pokazuju kršćansku pripadnost; planine, brda, brdašca, ulice i sve što vam oči vide ima neki znak da jasno uočavate da tu žive krćani."

Izvor: pixabay.com
0

 

Libanonu službeno živi 18 vjerskih zajednica od kojih su među brojnijima Maroniti, kršćani istočnog liturgijskog obreda u zajedništvu s Katoličkom crkvom. Kolika je uloga Maronita u libanonskom društvu govori činjenica da su predsjednik i vojni zapovjednik Libanona prema tradiciji uvijek Maroniti, dok se njihova prisutnost uvelike osjeća u građevinarstvu, kulturi i brojnim drugim sektorima. Osim na ovaj način, kršćanstvo je u Libanonu opipljivo i u susretu s jednostavnim pukom, vjernicima koji, ponosni poput čuvenog libanonskog cedra, osobitim izvanjskim znakovima pokazuju svoju vjersku pripadnost.

Fascinantan je, između ostaloga, podatak da je u proteklih 20 godina oko 150.000 Maronita posjetilo Međugorje, o čemu nam je posvjedočio fra Svetozar Kraljević, gvardijan samostana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Zagrebu u emisiji Put pod noge HKR-a.

Za svog nedavnog posjeta Libanonu tamo je susreo vrlo živu maronitsku zajednicu koja opstaje u suživotu s brojnim drugim vjerskim zajednicama ove kulturno raznolike države.

“Iako ja te ljude poznajem već godinama otkad sam služio u Međugorju jer oni su tu prisutni na značajan način, opet je puno dramatičnije kada dođete u njihovu zemlju.

Oni na vrlo opipljiv način iskazuju svoju pripadnost Katoličkoj Crkvi, to im daje identitet, ime i prezime i to se na svakom koraku osjeća.

Crkva do crkve, slika do slike, Gospini kipovi u glavnom gradu Bejrutu, jasno pokazuju kršćansku pripadnost, planine, brda, brdašca, ulice i sve što vam oči vide ima neki znak da jasno uočavate da tu žive krćani”, tumači fra Svetozar.

Još jedan prepoznatljivi znak prisutnosti Maronita u Libanonu su kipovi i slike sv. Šarbela Makhlufa, svećenika redovnika čijim su zagovorom postignuta brojna obraćenja.

Ovaj skromni monah zaštitinik je obiteljske molitve, a za zagovor mu se, osim Maronita utječu i brojni muslimani. “Osobno sam vidio muslimane kao i katolike da se dolaze tu moliti, on kao da ujedinjuje sve ljude”, rekao je naš gost, naglasivši kako je u Bejrutu veliki kip sv. Šarbelu nedavno dao izraditi upravo jedan musliman u znak zahvalnosti za ozdravljenje sina po zagovoru ovog sveca.

Za svog boravka u Libanonu, fra Svetozar je posjetio i Bilbos, centar svjetske kulture, grad u kojem je nastala pisana riječ i po kojem je Biblija dobila ime te čuvene libanonske cedre od kojih oni najstariji datiraju još iz starozavjetnih vremena.

Izvor: hkm.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.