Ljetni dvobroj Kane: Blagoslovio te Bog da vidiš djecu svoje djece

Objavljen je ljetni dvobroj kršćanske obiteljske revije Kana (srpanj – kolovoz), koji je ovoga puta usmjeren na kvalitetno provođenje slobodnoga vremena, ali i niz svevremenskih i aktualnih tema koje će čitatelju pomoći da slobodno vrijeme ispuni čitanjem dobroga štiva

0

Objavljen je ljetni dvobroj kršćanske obiteljske revije Kana (srpanj – kolovoz), koji je ovoga puta usmjeren na kvalitetno provođenje slobodnoga vremena, ali i niz svevremenskih i aktualnih tema koje će čitatelju pomoći da slobodno vrijeme ispuni čitanjem dobroga štiva.

„Za istinski odmor možda će biti dovoljan već maleni odmak od buke svijeta, gomile bučnih misli i riječi, vijesti, beskompromisnih stavova, razmišljanja, strahova koji su nas zaglušivali cijelu godinu, kako bismo otvorili prostor za susret sa samim sobom i s Bogom”, poručuje u uvodniku glavna urednica Kane, Maja Petranović, uz najavu šarolikih tema ovoga dvobroja.

“Ispred Vas su raznovrsne Kanine teme o kojima možete čitati i promišljati tijekom ljeta, one nam mogu biti poticaj za sve one promjene i odluke koje izgrađuju naše kršćansko zajedništvo. Neka vam uz Kanu, dobru knjigu, prijatelje i obitelj na okupu, onkraj buke ovoga svijeta, bude blagoslovljeno i ugodno ljeto”, ističe urednica Maja Petranović u Uvodniku, dok na prvim stranicama Kane susrećemo nekoliko stalnih rubrika. U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac bavi se aktualnom temom pod naslovom Ciljevi rezolucije o pobačaju. “Mi se sami moramo brinuti o stanju hrvatskih obitelji, omogućiti prijateljsko ozračje prema životu, prekinuti demografsko osiromašenje i odumiranje, ustrajati na poštovanju nekih vrijednosti bez kojih ćemo morati živjeti kao u zoološkom vrtu”, konkretan je prof. Grbac.

U svojoj se kolumni prof. Stjepan Baloban ovoga puta bavi temom promjena u Crkvi u Hrvatskoj, komentirajući promjene koje traže vjernici laici, sinodalni put u Katoličkoj Crkvi općenito te konkretnu situaciju u našoj zemlji.

S obzirom na to da će se od ove godine, kako je najavio papa Franjo, četvrte nedjelje u srpnju (25. srpnja), slaviti Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, dio tekstova u Kani posvećen je starijima. Tom se temom u Samo pet stvari bavi Ante Jerković (Blagoslovio te Bog da vidiš djecu svoje djece), Stjepan Lice (Bakina svjetiljka, Djedovska promišljanja i prisjećanja), Darko Tepert (Plemenita starost), Slavica Dodig koja i inače piše za Kaninu rubriku Zlatno doba (Molitvom do uronjenosti u Božju blizinu), a u tu se temu uklopila i filmska preporuka Marka Paradžika (Otac).

Osim teme posvećene starijima, središnji dio novoga broja Kane čini i veliki razgovor s fra Gabrijelom Miočem, glavnim urednikom lista Naša ognjišta koji je ovih dana obilježio 50. obljetnicu postojanja. S fra Gabrijelom je razgovarala urednica Kane, Maja Petranović, a dotaknuli su se bremenitih početaka izlaženja Naših ognjišta 1971., plodonosnih i znakovitih pothvata i ljudi koji su godinama izgrađivali taj list te njegova statusa danas.

“Državna vlast ili, preciznije rečeno, UDBA, svako malo me je zvala na odgovornost. I tako tri godine. Danas zaprijete s ovim, sutra s onim. Zabranili su nam bilo što pisati o Međugorju, neke suradnike nisu mogli podnijeti u listu, šaljiva kolumna naše dugogodišnje tajnice Ancile Bubalo ‘Kuma Manda’ im je zasmetala. Rekli su da sve mora prestati ili će biti možda nova zabrana. Sve je to trebalo izdržati. Nije bilo lako, ali opstali smo”, kazao je među ostalim fra Gabro.

Nekoliko autora u ovom se dvobroju bavi svetcima i blaženicima, pa tako, primjerice, možemo čitati o Tereziji Avilskoj (Josip Sanko Rabar), svjedočanstva stopama bl. Charlesa de Foucaulda (prir. m. s. Vesna Zovkić) i iscrpan tekst o sv. Edith Stein (Krešimir Cerovac).

Prof. dr. sc. Ante Bežen napisao je tekst u sjećanje biskupu Mili Bogoviću, dok Aldo Sinković tematizira Prvorazredno i drugorazredno pravo vlasništva prema papi Franji. Aktualnim temama bavili su se i Nenad Polgar (Blagoslov istospolnih zajednica u svjetlu kriterija tradicionalnosti i suvremenosti), Tonči Tadić (Tri duge godine – bez izbora) i Stanko Uršić (Suverenost od tri do desetak učenika).

Putopis nastavlja donositi dojmove iz afričkog Benina, a tu su i brojne druge laganije ljetne teme.

Novi broj Kane potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, svojim župama ili naručite u web knjižari, kao tiskano (13 kn) ili pak kao eIzdanje (10 kn).

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.