Lubenice – Cres

Foto: tzg-cres.hr
0

Mjesto gdje stalno žive četiri osobe ( muškarac od 60 + i tri nonice od kojih dvije idu preko zime kod djece )

Lubenice su malo mjesto na otoku Cresu, smještene na vrhu litice 378 metara nad morem. U srednjem vijeku mjesto je bilo jedno od središta arhipelaga koje je imalo geostrateški značaj.

U mjestu se nalazi srednjovjekovna utvrda te ostaci srednjovjekovnog gradskog zida i gradska vrata. Uz stari trg, u Lubenicama se nalaze i brojne crkvice: crkvica Sv. Nedjelja, gotička crkvica Sv. Antuna Pustinjaka, župna crkva Blažene Djevice Marije sa zvonikom iz 18 st, crkvica Sv. Jakova.

Mjesto je ovalna oblika, a kroz njega, u smjeru jug-sjever prolaze dvije usporedne krivudave uličice. Ulice i ostali odvojci u Lubenicama nemaju imena, a kuće imaju samo brojeve od jedan do četrdeset i dva. U Lubenicama postoji škola, no kako u mjestu ne živi nitko mlađi od 65 godina, za školom nema potrebe.

Tijekom ljeta Grad Cres već tradicionalno organizira glazbene večeri u Lubenicama koje posjećuje velik broj gostiju. U crkvi Sv. Marije održavaju se koncerti, a na trgu ispred crkve održava se svečano otvorenje i zatvaranje “Lubeničkih večeri” na kojima nastupaju brojni svjetski, ali i hrvatski autori.

Podno Lubenica, nalazi se plaža sv. Ivan koju je njemački časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji 40 najljepših plaža na svijetu.

Legenda o nastanku Lubenica

Svako mjesto, pa tako i Lubenice, ima legendu o nastanku samog mjesta ili legendu o nastanku svog imena. U davnim vremenima živio je kralj koji je imao kćer u koju se zaljubio mladić s brda na kojem se danas nalazi grad, a ona mu je uzvratila ljubav. Nezadovoljan njenom odlukom, istjerao ju je iz Osora. Kraljevna je otišla sa svojim voljenim i naselila se na brdu. Zvala se je Ljubica te je po njenom imenu mjesto dobilo ime “Ljubenice”. Talijani, pod čiju su vlast je Cres potpao 1918, taj su naziv promijenili jer nisu mogli izgovoriti Ljubenice, pa je tako mjesto dobilo ima” Lubenice”. Također, vjeruje se, da su Lubenice ime dobile po latinskoj riječi “hibernicius”, u značenju “vjetrovit” jer je vjetar česta pojava u mjestu smještenom na vrhu litice.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.