Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida: ”NEVER FORGET GRABOVICA”

Sjetimo se danas genocida u Grabovici koji su počinili pripadnici tzv. Armije BiH (postrojbe “Crni labudovi”), kada su na okrutan način ubili 33 civila Hrvata. Za 19 civila se još traga

1
Sjetimo se danas genocida u Grabovici koji su počinili pripadnici tzv. Armije BiH (postrojbe “Crni labudovi”), kada su na okrutan način ubili 33 civila Hrvata. Za 19 civila se još traga.
Počinjen je 7., 8. i 9. rujna 1993., u selu Grabovici kod Jablanice, u sjevernoj Hercegovini, za vrijeme osvajačke operacije tzv. Armije BiH “Neretva ’93“. Cilj te operacije je bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara.
Za ovaj ratni zločin su osuđena dva vojnika Armije BiH. U rujnu 2007. su još su tri Bošnjaka, pripadnika Armije BiH nepravomoćno osuđena za ovaj ratni zločin. Nitko od visokih dužnosnika Armije BiH još nije odgovarao za ovaj zločin.
Za ovaj ratni zločin (i za pokolj u Uzdolu), bio je 10. rujna 2001. optužen i ratni zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović, jer ga se sumnjičilo po zapovjednoj odgovornosti, jer je bio obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera Armije BiH i što je bio koordinatorom operacije “Neretva ’93”, a optužnica je navodila da Halilović nije poduzeo mjere za spriječiti pokolj u Grabovici, odnosno da nije kaznio odgovorne za zločine u Grabovici i Uzdolu. Par tjedana poslije se predao Haaškom sudu. Poslije ga je Haaški sud oslobodio odgovornosti za slučaj Grabovice, navevši u presudi:”vojna operacija Neretva 93. uopće nije postojala“.
Za zločine na prostorima srednje Bosne, već su prije bili optuženi i predani Haaškom sudu časnici Armije BiH, generali Enver Hadžihasanović i Mehmed Alagić te pukovnik Amir Kubura.
Sefer Halilović je početkom 1998. u emisiji radija “Glasa Amerike izrekao tvrdnje koje su optužile bošnjački vojni i politički vrh u BiH, a ponovio ih je u svojoj knjizi “Lukava strategija”, među ostalim i Aliju Izetbegovića i generala Rasima Delića.
Kasnije, 2006., optužen je i Zulfikar Ališpaga, zapovjednik zbornog područja Igman-Konjic, koji je bio zapovjednikom akcije u Grabovici. ABIH nije bila pravednička, nije bila multietnička, nije bila ono što danas želi predstaviti svijetu da jeste. Bila je vojska džihada, koja se borila za istu stvar od Čečenije do Bosne, kako to onomad reče slavni general Armije BIH Šerif Patković, vojnik čije ime u Dusini i danas izaziva jezu, budući da je u tom mjestu jednom čovjeku, jedna vojska, živom isčupala srce, pred suprugom mu. Gospodin je danas na proračunu BIH i čest je gost na turskim tv kućama. Baš kao heroj džihada.
1 komentar
  1. […] Mrtva, a živa iznad nas, Neretve i Svemira. […]

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.