Meša Selimović velikan bosanskohercegovačke književnosti

Izvor: hr.wikipedia.org/
0

Bosanskohercegovački književnik Mehmed Meša Selimović rođen je u Tuzli 26. travnja 1910. godine, a umro je u Beogradu 11. srpnja 1982. godine.

Odgojen je u tradicionalnoj muslimanskoj obitelji, ali su na njega, tijekom odrastanja, utjecale i komunističke ideje koje su zagovarale njegova braća i sestre. 

U rodnom gradu Selimović je završio osnovnu školu i gimnaziju, a ljubav prema čitanju počeo je razvijati vrlo rano, još kao tinejdžer. 

Jednom prilikom Meša je izjavio kako mu je roman Zločin i kazna preokrenuo čitav život i iznimno utjecao na njega kao pisca. Nakon Dostojevskog, smatrao je Selimović, ne postoji niti jedan drugi književnik tog ranga. 

Veliki ruski pisac očito je utjecao na mladog Mešu i njegov odabir karijere jer je nakon gimnazije upisao i završio srpskohrvatski jezik te jugoslavensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Narodnooslobodilačkom pokretu priključio se 1943. godine, a poslije rata radio je u kulturno-prosvjetnim i izdavačkim ustanovama. Bio je i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na kojem je predavao romantizam.

Sedamdesetih godina 20-og stoljeća Selimović se preselio u Beograd.

Ženio se dva puta. Prvi put s Desom Đorđić, a drugi s Daroslavom Darkom Božić. 

Desa ga je optužila za nevjeru i izvanbračnu vezu s “buržujkom” Darkom što ga je, zbog strogih i krutih tadašnjih moralnih načela, koštalo izbacivanja iz Partije.

Iz dva braka ima dvije kćeri. 

„Kad bih umio da napišem najljepšu knjigu na svijetu, posvetio bih je svojoj ženi Darki. Ovako ću zasvagda ostati dužnik njenoj plemenitosti i ljubavi. I sve što mogu, to je da sa zahvalnošću pomenem njeno ime na početku ove priče, koja, kao i sve druge, govori o traženju sreće.“

                                                                                              

    Meša Selimović, Derviš i smrt

 

Izvor: antikvarijat-biblos.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.