Kako je nastao Violinmusic4all

Profesorica Renata Novoselec nastavila je s istraživanjima te je učinjen još jedan izniman korak - sada i gluhi violinisti mogu podučavati gluhe i nagluhe, ali i čujuće osobe svirati violinu, što otvara nove mogućnosti za njihovo zapošljavanje. Violinmusic4all predstavlja revoluciju u glazbenoj umjetnosti, ali i u svijetu gluhih i nagluhih osoba te osoba s raznim oblicima poteškoća i invaliditeta

0

˝Krenuvši u glazbenu školu, nisam ni slutila da će mi violina otvoriti vrata svijeta, odvesti me na divne pozornice, pred krasnu publiku, upoznat me s renomiranim umjetnicima diljem svijeta, ali iznad svega – da će postati moje utočište, moja sigurnost, moj svijet.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

Izvor: violinmusic4all.com

Okolnosti u mojoj obitelji nisu bile sjajne. Kao dijete iskusila sam obiteljsko nasilje i devastirajuće posljedice alkoholizma. Mjesto koje je trebalo biti utočište, pretvorilo se u izvor trauma. Iskusila sam što znači biti prepušten sebi, biti sam, jer oni koji su mogli i trebali, nisu reagirali. Ponekad se pitam, što bi bilo sa mnom da nisam imala violinu, svoj čarobni svijet glazbe, da nisam upoznala umjetnost? 

Violina je bila moj spas i put u bolji život. Stoga sam počela razmišljati kako violinu učiniti dostupnom svima. Činilo mi se nepravednim da violina bude rezervirana samo za one s razvijenim glazbenim sluhom jer misija nas umjetnika jest da umjetnost i glazbu damo svijetu, da ta čarolija bude dostupna svima. Tako sam započela istraživati glazbu i njezine mogućnosti. Moje traganje trajalo je više od 10 godina. Nakon niza uspona i padova, osmislila sam metodu podučavanja violine koja milijunima ljudi koji nisu u mogućnosti čuti glazbu, ali i osobama s raznim oblicima invaliditeta, pruža mogućnost uključivanja u svijet glazbe.

Svoj život posvetila sam onima koji prolaze kroz teška iskustva – možda zbog invaliditeta ili zdravstvenih poteškoća, možda zbog teških materijalnih prilika, možda zbog zanemarivanja ili zlostavljanja, zbog nasilja u školi, zbog pripadnosti nacionalnoj manjini ili marginalnim skupinama društva. Upravo toj djeci i mladima koji se u osjetljivim godinama bore s teškim životnim izazovima, Violinmusic4all vraća nadu i osmjeh na lica. Kroz sviranje otkrivaju svoj potencijal, otkrivaju da uz našu pomoć, mogu bolje. “

Inovacija

I nakon višestoljetne uporabe, violina kao kraljica instrumenata, još uvijek ima skrivene tajne. Jednu od njih otkrila je hrvatska violinistica Renata Novoselec koja je nakon desetljeća istraživanja, razvila inovativnu metodu podučavanja sviranja violine.

Posebnost metode jest da se ne temelji na sluhu i tonalizaciji, što je osnova klasičnog načina podučavanja sviranja, već na osjetu dodira i vibracija.

Svaka nota ima svoju vibraciju koju izvođač osjeća kroz cijelo tijelo. Prilikom sviranja ne rezonira samo violina, već i prsni koš svirača, što pomaže gluhim osobama, ali i osobama s poteškoćama u razvoju da potpunije osjete titraje kroz kožu, kosti, krv i pluća, što ima direktan utjecaj na srce i druge organe. 

Profesorica Renata Novoselec nastavila je s istraživanjima te je učinjen još jedan izniman korak – sada i gluhi violinisti mogu podučavati gluhe i nagluhe, ali i čujuće osobe svirati violinu, što otvara nove mogućnosti za njihovo zapošljavanje. Violinmusic4all predstavlja revoluciju u glazbenoj umjetnosti, ali i u svijetu gluhih i nagluhih osoba te osoba s raznim oblicima poteškoća i invaliditeta.

Ljubav prema djeci, glazbi i projektu moja su glavna motivacija

˝Glazba je za mene život. Glazba je ljubav. Glazba je sve. Smatram da mi glazbenici trebamo glazbu učiniti dostupnu svakome. Želja za boljim svijetom, povezivanje, kultura, nov način ophođenja, komunikacija i ljubav – ona istinska i velika prema glazbi, djeci i projektu moja su glavna motivacija. Kad jednom svojim djelovanjem vratite osmijeh na lica djece, to vam daje silnu motivaciju za dalje.˝

Dođi svirati – da, ti!

Djeca i mladi  s oštećenjem sluha te razvojnim i zdravstvenim poteškoćama imaju mnoge talente kojima je potrebno vrijeme, rad i posvećenost da bi se razvili. 

Naši donatori, sponzori i volonteri – prijatelji projekta Violinmusic4all otvaraju vrata glazbe stipendiranjem poduke i terapije svih naših polaznika te donacijama za kupnju instrumenata i druge opreme za rad.

Violinmusic4all dostupan je svim našim polaznicima besplatno. Jedini preduvjet jest želja za učenjem. 

˝Neka tvoja gluhoća ne bude više tajnom, čak ni u umjetnosti.˝


Ludwig van Beethoven

Gdje djelujemo

Nakon razornog potresa uništena je naša učionica u Centru za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ u Zagrebu.

Violinmusic4all trenutno djeluje u podrumskim prostorima Župe sv. Leopolda Mandića u Voltinom u Ul. Dragutina Golika 42 u Zagrebu. 

Početna stranica

Izvor: https://www.zupa-leopold-mandic.hr/?fbclid=IwAR3reCwQbUE3KZ6DLAgBVk5D3A7wHwyCapgyMV6BMMTYDw_mZ35CaxXWxCI

Izvor: https://www.facebook.com/100064487748338/videos/1013426369751957/

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako bi osigurali adekvatan prostor za dugoročni rad, potrebna nam je vaša podrška.

 

 

Izvor: violinmusic4all.com

Izvor: https://www.instagram.com/p/CXjTpiupZfn/

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.