Mijo Korade Mirjana  — Polić Bobić: Paragvajska pisma

Ivan Marchesetti i Nikola Plantić: isusovci u Paragvajskoj provinciji Družbe Isusove

0

Ova knjiga predstavlja vrijedan doprinos hrvatskoj historiografiji ne samo zbog objave pisama dvojice hrvatskih misionara kao povijesnih izvora, nego i kvalitetne obrade šire teme djelovanja isusovaca, ne samo u Paragvaju, nego i cijeloj Južnoj Americi, kao važnome segmentu kolonijalizma, temi koja je u modernoj hrvatskoj historiografiji do sada bila relativno slabo zastupljena (Ivan Santica, Povijesni prilozi)

Srednjoeuropski su isusovci, po sudu povijesti i različitih struka, dali presudan doprinos razvitku misijskih projekata, ali i sveukupnom udjelu Družbe Isusove u kolonijalnoj kulturi i književnosti.

Pisma dvojice isusovaca iz nekadašnje Austrijske provincije Družbe Isusove, Ivana Krstitelja  Marchesettija iz Rijeke i Nikole Plantića iz Zagreba nude pogled u svakodnevni život misionara, stranaca i autohtonih američkih naroda što su ih isusovci pokrštavali na južnoameričkome kontinentu u 18. stoljeću.    

Objavljena u španjolskom izvorniku i hrvatskom prijevodu, pisma dvojice misionara popraćena su znanstvenim studijama o njihovu životu, radu i utjecaju na njihove suvremenike i kasnije naraštaje.

Biblioteka Historia, knj. 1, glavna urednica Romana Horvat, recenzenti Marino Manin i Damir Zorić, lektura i korektura Sandra Tribuson, likovno oblikovanje naslovnice Željko Podoreški. — tekst mjestimice usporedo na španjolskom i hervatskom jeziku, 18 ilustracija (12 u bojama), bibliografija, imensko kazalo

 

Izvor: matica.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.