Milutin ŽIVKOVIĆ: Nezavisna država Hrvatska u Srbiji

Krajnji cilj bio joj je, međutim, okupacija cijeloga Starog Rada, tj. teritorija koji se djelomično poklapao s granicama nekadašnjega Novopazarskog sandžaka. Ustaški režim pritom se oslonio na velikohrvatsku komponentu pravaške ideologije Ante Starčevića i Eugena Kvaternika, koji su hrvatsko povijesno pravo rastegnuli od Alpa do Prokletija

0

Koristeći oprečne interese sila Osovine na prostoru razorene Jugoslavije, Vlada NDH-a uspjela se kroz očigledne političke pukotine u odnosima Njemačke i Italije “probiti” u dolinu Lima.

Krajnji cilj bio joj je, međutim, okupacija cijeloga Starog Rada, tj. teritorija koji se djelomično poklapao s granicama nekadašnjega Novopazarskog sandžaka. Ustaški režim pritom se oslonio na velikohrvatsku komponentu pravaške ideologije Ante Starčevića i Eugena Kvaternika, koji su hrvatsko povijesno pravo rastegnuli od Alpa do Prokletija.

Budući da je bio blizak bečkim političkim krugovima koji su vodili Austro-Ugarsku tijekom njezinih posljednjih godina, Ante Pavelić preuzeo je i cjelokupnu strategiju Crno-Žute Monarhije o prodoru na Istok preko doline Vardara i razdvajanja Srbije i Crne Gore.

Ključnu ulogu u tome igralo je područje Staroga Rasa, koje je trebalo biti, poput ranije Novopazarskoga sandžaka, koridor prema Egeju i “klin” između dviju srpskih država.

Stoga ne bi trebala čuditi jaka podrška koju su Vladi u Zagrebu po ovome pitanju dali upravo austrijski diplomati pri nacističkome režimu – general Horstenau i Hermann Neubacher.

Ovaj projekt ipak je bio osuđen na neuspjeh prije nego što je i počeo. Ako uzmemo u obzir skromne vojne, ekonomske i političke potencijale mlade hrvatske države 1941. godine, te odnose između njezinih mentorica Italije i Njemačke, ovaj zaključak djeluje vrlo realno.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.