Najstariji sačuvani dokument jednog bosanskog bana nam govori o katoličkoj pripadnosti i vjeri srednjovjekovne Bosne 

I samo ime crkva bosanska (Ecclesia bosniensis) je naziv za biskupiju, čiji najveći teret biva promicanje glagoljaške katoličke mise (zvane i hrvatskom misom)

0
Upravo spomen Presvetog Trojstva koje u obliku izričite nomenklature rimskog obreda govori mnogo o banu Kulinu i katoličkoj Bosni. Daljnji dokumenti koji pokazuju pravovjerje negdašnjih bosanskih vladara i velikaša jest dokaz da nakon lažnih Vukovih optužbi, u cilju spletkarenja ban Kulin šalje biskupa na rimski dvor nakon čega mu papa šalje legata koji potvrđuje pravovjernost katoličku bosanskog dvora.
Imamo i prikaz gdje jasno biskup dubrovački i onaj bosanski zajedno posvećuju katoličke crkve diljem Bosne o čemu nam govori činjenica da je Bosna bila krštena a ne poganska ili krivovjerna zemlja.
I samo ime crkva bosanska (Ecclesia bosniensis) je naziv za biskupiju, čiji najveći teret biva promicanje glagoljaške katoličke mise (zvane i hrvatskom misom).
Danas nažalost mnogi to pokušavaju negirati, imamo i slučajeve gdje se namjerno izostavlja ovaj dio teksta kako bi se Kotromaniće prikazalo kao nevjernike, otuđilo njih i jednu katoličku banovinu i kasnije kraljevinu od njenih kršćanskih korijena i temelja. Ti pokušaji uvijek padaju u vodu jer nam povijest pokazuje nepovredive činjenice
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.