Nazor: Srbija je nedvojbeno upravljala postrojbama koje su činile zločine u Hrvatskoj i BiH

Presudom Rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) nije zadovoljena pravda, Hrvatska ne može biti zadovoljna, Srbija je nedvojbeno upravljala postrojbama koje su činile zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – složili su se komentator Hrvatske radiotelevizije Tihomir Vinković i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, koji su središnjem Dnevniku HTV-a prokomentirali današnju presudu kojom su pripadnici srbijanske službe sigurnosti Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora

Autor: Eva Vukina
0

Presudom Rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) nije zadovoljena pravda, Hrvatska ne može biti zadovoljna, Srbija je nedvojbeno upravljala postrojbama koje su činile zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – složili su se komentator Hrvatske radiotelevizije Tihomir Vinković i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, koji su središnjem Dnevniku HTV-a prokomentirali današnju presudu kojom su pripadnici srbijanske službe sigurnosti Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora.

“Presuda ne samo da nije dovoljna, nego se ni ne odnosi na sve za što ih se teretilo, a teretilo ih se za zločine u Hrvatskoj. One paravojne postrojbe koje su oni osmišljavali, uvježbavali, naoružavali i poticali ih u stvari da rade ono što su radili od Vukovara do Škabrnje nisu jednostavno uzete u obzir kao da su im Simatović i Stanišić bili zapovjednici, rekao je Vinković.

S druge strane i u Bosni i Hercegovini za mnogobrojne zločine nisu osuđeni, nego za samo jedan zločin koji su počinili pripadnici Postrojbe za posebne namjene MUP-a Srbije kojemu su oni bili nadređeni, a riječ je o zločinu u Bosanskom Šamcu, dodao je Vinković.

Dakle, presuda nije obuhvatila sve zločine, za koje je nedvojbeno utvrđeno da su se dogodili, da su na određeni način sudjelovali Simatović i Stanišić, da su bili dio jednog zajedničkog zločinačkog pothvata kojemu je bio cilj etnički očistiti područja koja su trebala biti pod srpskom dominacijom. Međutim, u jednoj paradoksalnoj igri riječi tvrdi se da to ne može biti jedini zaključak koje sudsko vijeće može donijeti – da su Simatović i Stanišić dijelili cijeve tog zajedničkog zločinačkog pothvata, prokomentirao je Vinković.

Ovaj proces je bio najzatvoreniji proces na Haškom tribunalu uopće jer se srpska država pobrinula da se velika većina dokumenata i dokaza ne predstavi javnosti, nego je bilo na zatvorenim sjednicama, dodao je.

Nazor: Puno je nelogičnosti

Svima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nijedna kazna nije adekvatna pa ni Simatoviću i Stanišiću koji su odgovorni za smrt tisuća ljudi, rekao je Nazor, dodajući kako odluku o visini kazne prepušta pravnicima.

Ovdje je puno nelogičnosti. Nisu, kažu, mogli dokazati izvan svake sumnje da su Simatović i Stanišić dijelili ciljeve zajedničkog zločinačkog pothvata. A po čemu su zaključili, primjerice, u postupku generalu Praljku i ostalima, upitao je Nazor. To je neuvjerljivo, nevjerodostojno, a rekao bih da je i sramotno, zaključio je.

O tome što ovakva presuda znači u kontekstu odgovornosti Srbije za ratove na području bivše Jugoslavije Nazor je rekao kako više od presude znače činjenice iz povijesnih izvora, a kao primjer je naveo tzv. kapetana Dragana koji je u Knin bio doveden po nalogu MUP-a Srbije i koji je službena izvješća slao u Beograd. U mnogim se takvim dokumentima spominju Simatović i Stanišić, dodao je Nazor. Kad gledamo dokumente, onda nema nikakve dvojbe da je rat na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine odgovorna Srbija, upozorio je Nazor.

Ako je jedan od ciljeva Haškog suda, kako su nas uvjeravali, pomirenje na ovim prostorima, onda moramo kazati da pomirenje neće donijeti sudske presude nego samo iskreno suočavanje s poviješću. Nažalost dok se vodstvo Srbije ne suoči s odgovornošću Srbije u ratovima devedesetih, i ne samo vodstvo Srbije nego i vodstva Srba u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, bojim se da uvjeti za iskrenu pomirbu neće biti ostvareni, zaključio je Nazor.

 

Izvor: narod.hr/hrt

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.