Nematerijalna kulturna baština BiH

Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije prikaz je dvanaest kulturnih elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine. Izložba se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu može razgledati od 3. do 21. srpnja

0

 

Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije prikaz je dvanaest kulturnih elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine. Izložba se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu može razgledati od 3. do 21. srpnja

Listu je sastavilo Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvajajući kulturne fenomene koje Federacija BiH želi nominirati i staviti na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

To su: konjičko drvorezbarstvopotkivanje jaja u Kreševuumijeće izrade čipke – kerahodočašće na Ajvatovicu – Prusachodočašće sv. Ivi – Podmilačjeizrada grnčarije u Liješevuobičaj košenja u Kupresuganga – polifoni oblik ruralne tradicijeumijeće izvođenja sevdalinke – muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicijeumijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzenpolifoni oblik pjevanja „U tri“ u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru 26.07.2012/ Foto: Jasmin Fazlagić

Konjičko drvorezbarstvo upisano je 2017. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva, a običaj košenja u Kupresu je prošao proces nominacije.

Kosci / Foto: Jasmin Fazlagić

Građa za izložbu Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine  iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije dio je etnografske zbirke u samostanu i duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru, u okolici Tomislavgrada. U zbirci se prikupljaju i čuvaju tradicijska odjeća, nakit, čipke i uporabni predmeti sva tri konstitutivna naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine.

Iz fundusa etnografske zbirke Karmela sv. Ilije za potrebe ove izložbe izdvojena je građa o nematerijalnoj baštini u Federaciji Bosne i Hercegovine. Izložba je multimedijalna i prikazuje dvanaest kulturnih fenomena kroz predmete izrađene tradicionalnim umijećima, prateće tekstove, umjetničke fotografije i videozapise.

Fotografije je izradio Jasmin Fazlagić, umjetnički fotograf iz Sarajeva, a videomaterijale Vidoslav Vido Bagur i Jasmin Fazlagić.

Iako su svi kulturni elementi s Preliminarne otvorene  liste  zanimljivi i zaslužuju pozornost treba istaknuti kako posebnu pozornost zaslužuju neki eksponati ili dijelovi izložbe. Između ostalih to je djevojačka soba iz Konjica koju je ručno izradio drvorezbar Hamdija Hamdo Kadić zvani Gunjo (1896.-1989.). Sevdalinka je prikazana pod naslovom Sevdah u kući Imamovića prikazujući tri generacije pjevača iz obitelji Imamović (Zaima, Nedžada i Damira) odnosno promjene sevdalinke u različitim povijesnim razdobljima.

Foto: Jasmin Fazlagić

Posjetitelji će moći čuti i vidjeti videomaterijal možda posljednje skupine pjevačica koje izvode pjevanje u tri  iz Usore.

Više o izložbi poslušajte u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija u srijedu, 3. srpnja u 11.15.

 

Izvor: hkm.hr

 

Izvor:  https://www.youtube.com/watch?v=GaaY7u3TO7U

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.