“SNAGA VODE” – program povodom obilježavanja Svjetskog dana voda

0
Pozivamo Vas u četvrtak 22. ožujka 2018. u Napretkov kulturni centar na događanje SNAGA VODE, program  u povodu obilježavanja Svjetskog dana voda.
Program započinje u 10 sati Multimedijalnom (likovno – glazbeno – poetskom) radionicom “SNAGA VODE“,  autora Miroslava Pilja.
Nastaviti će se u 13 sati Panel – diskusijom u kojoj će sudjelovati
– prof. dr. sc. Zoran Curić, sa Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u  Zagrebu;
– dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra prof. dr. sc. Dražen Vikić – Topić, sa Instituta Ruđer Bošković;
– u ime Hrvatskih voda Alan Cibilić, dipl. ing. građevine, zamjenik ravnateljice u zavodu za vodno gospodarstvo;
– Dejan Nemčić, mag. educ. geogr.,  koji će ujedno biti i moderator Panela
Program ćemo  zaključiti u 19 sati Otvorenjem izložbe slika uz stihove i glazbu posvećenu vodi.
Radujemo se Vašem dolasku!

O Autoru i projektu:

Voda je jedna od najjednostavnijih i najrasprostranjenijih tvari u prirodi, čije su fizičke i kemijske osobine dobro poznate. Neke od tih osobina su jedinstvene, pa je upravo zbog tih posebnih osobina voda tako važna za održavanje života na Zemlji. Voda je bila i jeste inspiracija brojnim umjetnicima za stvaranje umjetničkih djela, a činjenica je također, da kultura i umjetnost daju kontekst svakodnevnom životu svakog pojedinca.

O autoru:

Miroslav Pilj je istaknuti umjetnik, kulturni, javni i medijski djelatnik iz Sarajeva. Autor je niza koncepata i scenarija različitih radijskih i tv projekata-programa među kojima su i scenariji za edukativnu seriju namijenjenu djeci pod nazivom DTV ŠKOLA realiziranu u produkciji BH TV kao i scenarija za festivale dječje pjesme „Mali šlager“ 1995., 1996. i 1997. godine u produkciji iste medijske kuće.

Kao predstavnik BiH sudjelovao u radu Kongresa Federacije Mladih za mir u svijetu održane u Washington DC USA u decembru/prosincu 1997. godine. Kao autor sudjelovao je i na Trećem Svjetskom Festivalu Kulture i Sporta održanog iste godine također u Washington DC.

Od 1994. godine član je Udruženja novinara BiH i Međunarodne federacije novinara.  Spisateljstvom se bavi od 1980. godine. Među, do sada objavljenim poetskim zbirkama su i “Odgovor” u izdanju Međunarodnog centra za mir i Festivala Sarajevo – Sarajevska zima (1995.), “U inat godinama” u izdanju ABC Fabulas i Radija Stari  grad – Sarajevo (1998.), “Lijepa riječ” u izdanju MARKART – Sarajevo (2004.), “MI nije jednako JA“ u izdanju Udruge “Libertas“ Sarajevo (2008.), “Više od sjećanja” u izdanju Udruženja “ZGRADE” (2011.).

Početkom 80-tih godina počinje se baviti i glazbom tj. kant-autorskim radom, a intenzivnije počinje pisati pjevanu poeziju od kada i datira suradnja sa brojnim skladateljima i izvođačima popularne glazbe s prostora tadašnje Jugoslavije među kojima su i grupe FORMULA 4, SEVEN UP, INDEXI, CRVENA JABUKA, kao i autori i interpreti među kojima su i BORIS NOVKOVIĆ, FADIL REDŽIĆ, SEID MEMIĆ VAJTA i brojni drugi.

Autor je niza dramskih tekstova među kojima su: “Zašto…? (premijerno izvedena na sceni gledališča “Tone Čufar” u Jesenicama (Slovenija) za koju je dobio i nagradu Tmač-Art za najbolju novu BH dramu, “Krug” – radio-drama u produkciji dramskog programa radija BiH, “Čarobni prah” dramska igra za djecu u produkciji Compagnie de action – Paris, “SIN“ drugonagrađeni dramski tekst na natjecanju za najbolju novu BH radio-dramu u organizaciji BH RADIJA 1, monodrama “Ne žalim“ u izvedbi glumice Narodnog kazališta u Sarajevu Amine Begović.

Autor je likovno-petsko-glazbenog performansa “SNAGA VODE“ prezentiranog u više gradova BiH, autor stihova MIR VAMA za zvaničnu svečanu pjesmu prigodom dočeka Svetog Oca Papa Franje u Sarajevu, 2016. godine, autor i prezenter poetsko satiričnog performace-a “DO KOGA JE?“, autor projekta “MOVENS“ s ciljem poticanja kreativnosti i omogućavanja uvjeta za prezentaciju i afirmaciju stvaralaštva autora u različitim oblastima umjetnosti.

Član je Društva pisaca BiH, član Društva novinara BiH, član AMUS-a, član Hrvatskog društva Skladatelja, dopredsjednik Udruge likovnih umjetnika HKD “Napredak“.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.