Nikada manje rođenih beba u Hrvatskoj – budućnost neće dobro izgledati!

Lani je rođeno 800 beba manje nego 2018. - nikada manje. Političarima su demografije puna usta, pa se postavlja pitanje - gdje zapinje?

Izvor: pixabay.com
0

 

Lani je rođeno 800 beba manje nego 2018. – nikada manje. Političarima su demografije puna usta, pa se postavlja pitanje – gdje zapinje?

Danijela i Bruno kao roditelji petero djece su iznimka, a ne pravilo. Na pitanje što je bitno da se ljudi odluče donijeti dijete na svijet kao dvije ključne stvari navode siguran posao i stambeno zbrinjavanje.

Prošla godina bilježi 36.143 novorođene djece, što je najmanji broj otkad se rade statistike. Broj djece je sve manji, broj starijih sve veći, svakoj Vladi demografija je pitanje broj 1, ali pravog odgovora i rezultate ne donosi.

Demograf Stjepan Šterc već godinama, kao i druge kolege demografi, upozorava da je situacija alarmantna.

“Poruke koje nam dolaze ne dokazuju da se demografija shvatila kao strateško pitanje. Sve dobro izgleda na programskoj razini, ali u provedbi gotovo nema ozbiljnijh pomaka. Posljednji program iz 2016. bio je esksplicitan, ali na operativnoj razini stvari stanu”, kaže Šterc.

“Budućnost neće dobro izgledati”, upozorava Šterc i nastavlja da nema nikakvog programa za povratak iseljeništva i zaustavljanje iseljavanja mladih.

Ističe i kako je problem političara što ne znaju ništa o ovom problemu pa ih je pozvao da se obrate struci te baziraju politike na znanstvenim zakonitostima

 

Izvor: hr.n1info.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.