Nova isusovačka provincija Srednje Europe, “snažni signal protiv nacionalizma”

Za p. Bernharda Bürglera, provincijala austrijskih isusovaca i uskoro prvog provincijala nove provincije/pokrajine Srednje Europe, ovo je “snažan signal protiv novonastalog nacionalizma“

0
Za p. Bernharda Bürglera, provincijala austrijskih isusovaca i uskoro prvog provincijala nove provincije/pokrajine Srednje Europe, ovo je “snažan signal protiv novonastalog nacionalizma“.

Izvor: Lisa Zengarini – Vatican News* i Mario Galgano – Vatican News*

“Snažan signal protiv nacionalizma u nastajanju”: tako isusovac Bernhard Bürgler definira ujedinjenje četiri provincije ili pokrajine Družbe Isusove (Austrija, Njemačka, Švicarska, Litva-Latvija) koje će od 27. travnja 2021. postati nova isusovačka pokrajina Srednje Europe. To uključuje i Švedsku, koja je do sada bila dio Njemačke pokrajine s ukupno oko 310 redovnika u 26 zajednica. 61-godišnjak p. Bürgler, rodom iz Istočnog Tirola, po struci je psihoterapeut, a od 2014. godine provincijal je Austrijske pokrajine Družbe Isusove. Za prvog provincijala buduće pokrajine koja će obuhvatiti 442 isusovca, raspoređena na 36 mjesta, imenovao ga je, još u srpnju prošle godine, nadređeni general isusovaca p. Arturo Sosa.

Bürgler je ranije, u intervjuu objavljenom na web stranici kölnske katoličke radio stanice Domradio, rekao da isusovci tako pokazuju “da šira vizija ima svojih prednosti i da je više u skladu s kršćanstvom”.

Prema p. Bürgleru, nacionalne razlike s vremenom postaju manje važne: “Stoga ćemo bogatstvo ignacijanske duhovnosti moći plodnije koristiti za vjeru, pravdu, dijalog među kulturama i pomirenje”, kaže. Štoviše – primjećuje – karizma isusovačkog reda otvorena je svijetu od njegova osnutka: “Prvi pratitelji našeg osnivača Ignacija Lojolskog potjecali su iz različitih nacija. Ignacije nikada nije razmišljao u nacionalnoj, već u globalnoj perspektivi: i glede područja u koja je želio poslati ljude i glede njihova podrijetla”.

Dati doprinos Crkvi

Cilj spajanja je udružiti snage u fazi u kojoj su financijski i ljudski resursi ograničeniji, objašnjava p. Bürgler. Nada se da će isusovci nove provincije biti prisutni prije svega u sferama duhovnosti, obrazovanja i društvenog života: “Ako se na tim područjima možemo još više istaknuti, vjerujem da ćemo moći dati svoj doprinos ljudima, ali i unutar Crkve i za Crkvu”. Treba imati na umu da stvaranje nove pokrajine Družbe Isusove Srednje Europe slijedi sličan slučaj nešto ranije stvorene Euro-mediteranske provincije, osnovane 2017. godine. Te godine su se ujedinile provincije koje su obuhvaćale Italiju, Albaniju, Maltu i Rumunjsku, pa sada nova Euro-mediteranska pokrajina DI ima ukupno preko 500 isusovaca.

Rasprava o spajanju srednjoeuropskih provincija u jednu provinciju reda Družbe Isusove trajala je nekoliko godina. U svom prošlogodišnjem pismu imenovanja novog provincijala, isusovački general p. Arturo Sosa naglasio je da će nova provincija Srednje Europe olakšati “apostolsko planiranje”. “Misija Družbe Isusove univerzalna je od svog nastanka i veća je od granica zemalja ili jezika” – napisao je.

Najbrojniji muški red u Katoličkoj crkvi

Isusovački red najbrojniji je muški red u Katoličkoj crkvi s preko 15.000 članova. Ipak, u posljednjih 40 godina broj članova Družbe Isusove gotovo je prepolovljen. U hrvatskoj provinciji ili pokrajini (Hrvatska, Srbija, BiH, Kosovo, Crna Gora) trenutno ima nešto više od 100 članova, od kojih je jedan dobar dio starijih osoba, pa je realno očekivati da će se i ova provincija ujediniti s nekima od okolnih. S Euro-mediteranskom (Italija, Albanija, Malta i Rumunjska) ili/i Slovenskom provincijom? Vrijeme će pokazati.

 

Prijevod: Fratellanza umana (30.03.2021.)

* Vatican News je news portal Svete Stolice

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.