Novi broj Kane: Župna kateheza odraslih treba biti na prvom mjestu

Listopadski broj Kane u punom zamahu obuhvaća niz aktualnih pitanja koja prožimaju svakidašnjicu ovoga trenutka. Tako satkana Kana čitatelju nudi na izbor tekstove koji se bave temama nažalost sve prisutnijeg koronavirusa, temom nove enciklike pape Franje Fratelli tutti, temom vjeronauka i školama i župnim katehezama za odrasle, temom brige za zajednički dom i sve stvoreno te mnogim drugima

0

Listopadski broj Kane u punom zamahu obuhvaća niz aktualnih pitanja koja prožimaju svakidašnjicu ovoga trenutka. Tako satkana Kana čitatelju nudi na izbor tekstove koji se bave temama nažalost sve prisutnijeg koronavirusa, temom nove enciklike pape Franje Fratelli tutti, temom vjeronauka i školama i župnim katehezama za odrasle, temom brige za zajednički dom i sve stvoreno te mnogim drugima.

U Pitanju sadašnjeg trenutka Josip Grbac upozorava na jedan novi način življenja vjere. U tekstu pod naslovom Samo bolest ili promjena života? ističe da živjeti vjeru u samoći nije lako te da pred  Crkvom i nje­zinim djelatnicima stoji epohalni zadatak ponuditi ljudima neke nove načine vjero­vanja i života u skladu s vjerom.

Još jednom zanimljivom temom u novom broju Kane bavi se i Stjepan Baloban u svojoj kolumni pod naslovom  Ući u dijalog sa svima o zajedničkom domu. Naglašava pritom da je ekološka tematika prema socijalnoj enciklici pape Franje Laudato si’. En­ciklika o brizi za za­jednički dom jedna od važnijih tema s kojom nam je ozbiljno se pozabavi­ti i u Crkvi u Hrvatskoj danas i sutra.

Temom ekologije u ovom se broju Kane bavi i autor Đurica Pardon koji se u rubrici Putovi cjelovite ekologije javlja tekstom Zahvalnost i briga za stvorenja u duhu sv. Franje, a na tu se temu nadovezuje Krešimir Cerovac u rubrici Znanost i vjera člankom Aqua fons vitae (Voda je izvor života).


Od prošlog, rujanskoga broja u Kani se veća pozornost posvećuje temama vezanima uz učitelje, vjeroučitelje, nastavu vjeronauka. U ovom broju toj se temi prostor otvorio u velikom razgovoru s poznatim zagrebačkim teologom, ujedno vjeroučiteljem Nikolom Kuzmičićem, koji je i inače dugogodišnji autor u Kani. Kuzmičić svoju kreativnost i duhovnost aktivno ulaže i u satove vjeronauka te s kolegama promišlja i djeluje vezano uz poboljšanje toga nastavnoga predmeta i njegova položaja. Za Kanu je govorio o temama školskoga vjeronauka, osobinama koje treba imati vjeroučitelj 21. stoljeća, župnim katehezama odraslih i dr.

Uz spomenuti, u ovom se broju Kane mogu pronaći još dva zanimljiva razgovora: onaj s misionarkom s Haitija, s. Anom Uložnik, te s profesoricom i autoricom Nadom Babić.

 Uz rubrike kao što su Ženska strana medalje (tekst Žena i njezina autentičnost), Vrijeme i riječ (promišljanje fra Darka Teperta o enciklici Fratelli tutti), Obiteljski savjetnik, Meditacije i druge, svaki će čitatelj, otvoren vjeri i društvu sadašnjega trenutka, pronaći ponešto za sebe.

Kana se može kupiti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, župama ili online, po cijeni od 13 kuna.

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.