O današnjoj svetkovini Blagovijesti

0

Kako li se u tom trenutku osjećala Blažena Djevica Marija? Anđeo joj pristupa, njoj, djevojci iz Nazareta, zaručenoj s tesarom Josipom, i naviješta joj: „Ne boj se, Marijo, ta našla si milost kod Boga. Začet ćeš i roditi sina, nadjenut ćeš mu ime Isus”.

Marija otkriva da je izabrana kako bi rodila Božjega sina. Ovaj trenutak koji se spominje na samom početku molitve Anđeo Gospodnji, a istovremeno čini osnovicu za molitvu Zdravomarije, za kršćane je jedan od središnjih događaja u povijesti spasenja. Zato se u Katoličkoj Crkvi proslavlja kao svetkovina pod nazivom Navještenje Gospodinovo, ili Blagovijest. Redovito se obilježava 25. ožujka, ravno devet mjeseci pred Isusovo rođenje ili Božić.

Izraz Navještenje Gospodinovo upućuje na to da se današnja svetkovina ne ubraja u marijanske blagdane, nego u skupinu Gospodnjih blagdana. Jer odnosi se na učovječenje Boga. U misnoj liturgiji današnjega dana tako se čita evanđeoski odlomak iz Lukina evanđelja (1,26-38) u kojemu se opisuje upravo susret anđela Gabrijela i Blažene Djevice Marije.

U Istočnoj Crkvi već se oko 550. godine slavila ova svetkovina, a od 7. stoljeća uveden je i u tradiciju Rimske Crkve. Blagdan se najprije slavio na tadašnji Dan žena na koji se slavilo i početak proljeća. Konačno, tek je 1969. godine Blagovijest pribrojena svetkovinama u Katoličkoj Crkvi. U pravoslavnim Crkvama ova se svetkovina ubraja među 12 najvažnijih u crkvenoj godini.

Najčešće je nadnevak 25. ožujka u vremenu korizme. Ako pada na korizmeni svagdan, Blagovijest se proslavljan a uobičajeni način. Čak se govori himan „Slava Bogu na visini”, samo se izostavlja poklik „Aleluja”. Ipak, ako pada na korizmenu nedjelju, Blagovijest se pomiče na sljedeći slobodan dan.

Ako se pak dogodi da Blagovijest padne u Veliki tjedan ili u tjedan Uskrsne osmine, dakle u tjednu nakon Uskrsa, tada se svetkovina Blagovijesti proslavlja u ponedjeljku koji slijedi nakon Maloga Uskrsa ili Bijele nedjelje.

Zanimljivo, prema predaji, u trenutku Navještenja Gospa je iz bunara zahvaćala vode ili je tkala purpurnu tkaninu za prevjes u Hramu. U Bibliji je pak zabilježen njezin odgovor na anđelovu vijest: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi”

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.