Obilježen Dan Katedre za teologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak, 28. siječnja 2021. obilježen je Dan Katedre za teologiju. Slavlje je započelo svetom misom u Sveučilišnoj kapeli koju je predvodio prof. dr. sc. Tonči Matulić, v. d. pročelnika Katedre za moralnu teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u koncelebraciji s prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije i zamjenikom pročelnika Odjela za komunikologiju, vlč. dr. sc. Odilonom Singboom, sveučilišnim kapelanom i ostalim svećenicima

0

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak, 28. siječnja 2021. obilježen je Dan Katedre za teologiju. Slavlje je započelo svetom misom u Sveučilišnoj kapeli koju je predvodio prof. dr. sc. Tonči Matulić, v. d. pročelnika Katedre za moralnu teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u koncelebraciji s prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije i zamjenikom pročelnika Odjela za komunikologiju, vlč. dr. sc. Odilonom Singboom, sveučilišnim kapelanom i ostalim svećenicima.

Čestitavši dan Katedre za teologiju, profesor Matulić je u svojoj propovjedi vrijednost i važnost Isusovih propovijedi koje upućuju na Božje kraljevstvo: „Sve prispodobe veličaju Božje kraljevstvo. To je kraljevstvo započelo upravo među nama, životom, djelom i sudbinom našega Gospodina Isusa Krista. Funkcija prispodoba je da ne postoji ništa vrijednije i da se ništa u životu ne može predstaviti vrijednosti Kraljevstva Božjega koje je uprisutnjeno u Isusu Kristu, a to je zapravo očitovanje objava kako se Bog odnosi prema nama, kako Bog uspostavlja odnos prema nama da bismo mi povratno mogli u Isusu Kristu i po Isusu Kristu imati odnos s Bogom. On dolazi među nas da bismo mi mogli nastaniti u njega.“ Govoriviši o svetom Tomi Akvinskom, zaštitniku naše Katedre za teologiju, profesor Matulić je rekao da ga je vrijedno i danas slijediti, budući da je sam svetac naučavao da je istina istina Božjeg kraljevsta, a istina Božjeg kraljevstva jest punina sreće, naše jedino ispunjenje.

U drugom dijelu programa svoju čestitku djelatnicima Katedre za teologiju predvođenu koordinatorom Katedre doc. dr. sc. Zoranom Turzom uputio je prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Rektor je u svom govoru istaknuo kako je danas važnost Katedre za teologiju na našem Sveučilištu osobito došla do izražaja: „Katedra za Teologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu je posebnost koja nadahnjuje i koja omogućuje upravo ono poslanje katoličkih sveučilišta kako je zacrtano u apostolskoj konstituciji Ex Corde Ecclasiae i u kasnijim dokumentima Crkve, a koja govori o važnosti teologije kao poveznice inspiracije i nadahnuća i suradnice svih drugih znanosti na jednom sveučilištu. Važnost Katedre za teologiju na našem Sveučilištu došla posebno do izričaja u ovom vremenu pandemije, nastave na daljinu, kada svi mi kao sveučilišna zajednica, kao akademska zajednica, naši nastavnici, studenti, djelatnici i cijelo naše društvo uslijed svih ovih nevolja postavlja mnoštvo pitanja. Ne samo onih o smislu života, kako se nositi s poteškoćama i kako tražiti nove putove ne samo življenja vjere nego i oblikovanja našega društva.“

Rektor je također čestitao i velečasnom dr. sc. Odilonu Singbou čija je knjiga predstavljena tijekom proslave Dana Katedre za teologiju. „Dragi Odilone, tema tehnološko-bioetičkog vrjednovanja transhumanističke antrologije, kojom se ti baviš unutar teologije, je tema budućnosti. Tema koja nam tek dolazi, koja se tek otkriva i koja tek pokazuje kolika je važnost teološkog i etičkog promišljanja u svijetu znanosti, svijetu društvenih promjena i gibanja. Radi se o pionirskom djelu i zato smo mi posebno ponosi i Bogu zahvalni da te imamo i da si s nama na Sveučilištu, da si član naše Katedre i vjerujem da ovo nije prvo djelo koje ćemo ovdje predstavljati i da će ih biti još puno kao što će biti i drugih djela na našem Sveučilištu i na našoj Katedri.“

Svim okupljenima u ime Katedre za teologiju obratio se koordinator doc. dr. sc. Zoran Turza koji je ukratko iznio najvažnija postignuća na Katedri u prethodnom razdoblju te je iznio planove o projektima, konferencijama i budućim izdanjima na kojima djelatnici Katedre predano rade.

Knjigu „Teološko-bioetičko vrjednovanje transhumanističke antropologije“ predstavili su doc. dr. sc. Anto Čartolovni s Katedre za teologiju, prof. dr. sc. Tonči Matulić, v.d. pročelnik Katedre za moralnu teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i glavni urednik i direktor Kršćanske sadašnjosti doktor Stjepanu Brebrić.

Na kraju se okupljenima i svima koji su svečani čin pratili putem Youtube kanala Hrvatskog katoličkog sveučilišta obratio i sam autor vlč. dr. sc. Odilon Sinbgo čiji zahvalni govor možete pogledati u cijelosti na snimci.

Izvor: https://www.facebook.com/156564101080915/videos/412572890023650

Svečani čin moderirala je asistentica Odjela za sociologiju magistra Matea Škomrlj.

Cijeli prijenos obilježavanja Dana Katedre za teologiju možete pogledati na videu u nastavku.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=Hhj4mUEl13A&feature=emb_title

 

 

Izvor: unicath.hr

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.