Odakle im više toliko novca? – Kina 2020. samo u željeznice ulaže 114 mlrd. dolara

Kina 2020. planira uložiti oko 800 milijardi juana ili 114,36 milijardi dolara  u izgradnju željeznica, priopćilo je ministarstvo prometa

0

Kina 2020. planira uložiti oko 800 milijardi juana ili 114,36 milijardi dolara  u izgradnju željeznica, priopćilo je ministarstvo prometa.

Ulaganja u ceste i plovne putove iznosit će gotovo 1800 milijardi juana, dok je za civilno zrakoplovstvo izdvojeno oko 90 milijardi juana. Koliko je to u dolarima? Nećemo dalje praviti konverziju, jer ćemo se očito morati privikavati na cijene projekata u kineskoj valuti.

U 2019. godini je očekuje da će konačna ulaganja u osnovna sredstva u kineskom prometnom sektoru premaši 3200 milijarde juana, izvijestila je novinska agencija Xinhua.

Kineska nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) odobrila je tri željeznička projekta i jedan projekt aerodroma. Peking je ubrzao izdatke za infrastrukturu kako bi potaknuo ekonomski rast općenito i standard stanovništva, time i njihovu korovnu moć. Ova je odluka logična, jer ako dođe do poremećaja na bilo kojem tržištu, vlasti još uvijek mogu računati na 1,5 milijardi Kineza, koji s rastućom kupovnom moći vrlo lako mogu popuniti nastale praznine.

Komisija je odobrila projekt izgradnje brze željeznice vrijedne 72,29 milijardi juana ili 10,34 milijarde dolara u sjeveroistočnim pokrajinama Liaoning i Jilin. NDRC je također odobrila dva željeznička projekta koji povezuju gradove u Unutarnjoj Mongoliji i autonomnoj regiji Ningxia Hui, uz ukupna ulaganja od 54,63 milijardi juana.

Osim toga, Kineska nacionalna komisija za razvoj i reforme je odobrila projekt zračne luke vrijedan 1,66 milijardi juana u južnom Jiangxiju.

Ironija sudbine je da Donald Trump prije i neposredno nakon izbora rekao kako  će preporoditi Ameriku s ulaganjima u infrastrukturne projekte ukupne vrijednosti 1000 milijardi dolara. I dok se SAD bore s proračunskim manjkom i probijanjem stropa duga, Kina je „otela“ Trumpovu ideju, osigurala novac i pokreće ambiciozni plan izgradnje moderne infrastrukture koja će povezati kineske gradove i sela na cijelom državnom teritoriju.

 

Izvor: logicno.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.